СЗО бие тревога: Броят на заболелите от морбили нараства рязко

Средно в света заболеваемостта е скочила с почти 300% за година, а в Африка - със 700%

16 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Последните данни на СЗО предупреждават за рязко увеличаване на случаите на морбили в цял свят. Нарастват огнищата на болестта, болните са се увеличили с 300% в световен мащаб за първите три месеца на 2019 г. сравнение със същия период за миналата година и броят им ще се увеличава, се казва в тревожна публикация на организацията в Женева.

Според този доклад през 2018 г. за периода януари - март са докладвани 28 хиляди случая на морбили, а за същия период през 2019 г. има информация за над 112 хиляди случая. Експертите сочат, че средно в света заболеваемостта от морбили нараства с почти 300% за година, а в Африка - със 700%.

Напоследък обаче се наблюдава нарастваща честота на морбили и в страни с високо ниво на ваксинация, каквито са САЩ, Израел, Тайланд и Тунис, отбелязват специалистите. Те напомнят, че през 2017 г. от тази болест са починали около 110 хиляди души в света, а в почти всеки четвърти случай се налага хоспитализация поради произтичащите усложнения. Сред най-драматичните ефекти на морбили са увреждане на мозъка, слепота и загуба на слуха.

Експертите на организацията отбелязват, че е реалистично ситуацията да се контролира, тъй като за това има добре дефинирана стратегия за ваксиниране, но проблемът е, че нивото на ваксинация срещу морбили е твърде ниско, за да повлияе на нарастващите огнища.

„Обхватът на населението с първата доза ваксина остава средно 85% в света, докато за предотвратяване на огнищата са необходими 95%. Покритието с втората доза ваксина сега е около 67%“, съобщава СЗО. Всичко това кара експертите да бъдат предпазливи в прогнозите си дали броят на случаите ще нараства още по-интензивно.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа