Учени: мозъкът на мъжа се смалява с раждането на първото дете

Досега се смяташе, че промените на ниво неврони се случват само при жените

19 септември 2022 г.

Снимка: Getty

Вицовете за мозъка на бременната, който трудно се възстановява след раждане, са много. Сега палитрата им е на път да се разнообрази. Испански и американски учени доказаха, че младите бащи също претърпяват необратими промени.

Екипи от университета на Южна Калифорния и института за здравни изследвания „Грегорио Мараньон“ подложиха на изследване с ядрено-магнитен резонанс мозъка на групи от 20 мъже доброволци веднъж преди партньорките им да забременеят, след това по време на бременността им и трети път - няколко месеца след раждането на бебетата. Контролната група била от 17 мъже без деца. 
Докладът с резултатите им е публикуван на сайта на Оксфордския университет.
Данните сочат, че с раждането на първото дете

обемът на мозъчната кора при мъжете намалява с 1-2%

Такъв ефект се наблюдава само след раждането на първото дете, уточняват учените.

Промените настъпват в онези части на мозъка, които отговарят за социалното разбирателство. Вероятно такова преструктуриране допринася за приемането на детето и желанието активно да се грижим за него, обясняват учените.

Освен това се променя работата на зрителната система. Както предполагат авторите на изследването, преструктурирането е необходимо, за да може родителят

да разпознае бебето си и да му отговори

Вече е доказано, че подобни промени в мозъка се случват и при жените – с тях се обяснява събуждането на майчинския инстинкт. Но сега бащите не трябва да казват, че им „е трудно с бебето“ - техните инстинкти също се включват веднага. Те обаче вероятно ги крият дълбоко.

По материали на Parents, Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа