Спорт за бременната без риск

Без силово и продължително натоварване

Снимка: www.it.wikipedia.org

Лекоатлетката Алисия Монатана бременна в 8-ия месец на състезание.

Бременните лекоатлетки, които продължават да спортуват, не излагат на риск нито себе си, нито бебето в утробата. Това е заключението на екип швейцарски учени, направено по поръчка на Международния олимпийски комитет, пише  Topsante.

Снимка: flickr.com

През юни 2014 г бременната в 8-ия месец лекоатлетка Алисия Монатана, четирикратна шампионка на 800 м, се включи в държавния шампионат на САЩ по лека атлетика в Сакраменто.

А през 1988 г. австрийската скиорка Улрике Майер стана световна шампионка, въпреки че беше бременна във втория месец.

Не липсват и други примери на високо спортно майсторство, проявено в различни етапи на бременността. Факт, който буди много въпроси. А най-вече редно ли е бременните да спортуват и не излагат ли на риск себе си и бебето в утробата?

Спортистките

Екип учени от университета в Лозана по поръчка на Международния олимпийски комитет CIO потвърди, че спортът по време на бременността не носи риск. В списание British Journal of Sports Medicine  учените обясняват, че жената може да продължи да спортува и по време на бременността. Това се отнася за бременните лекоатлетки. От физиологична гледна точка няма противопоказания – бременните регулират по-добре телесната си температура (те се потят по-обилно), имат по-голям капацитет на кръвоносната система, припомня друго проучване, цитирано от BBC. 

По време на бременността концентрацията на червени кръвни телца е по-висока, което означава, че всички тъкани са по-добре снабдени с кислород.

Много предишни проучвания доказаха, че лекоатлетките, които спортуват, след раждане увеличават с 5 до 10% консумацията на кислород. Това не се случва с тези жени, които спортуват за удоволствие, поясняват учените.


Слушайте тялото си

Може ли всяка бременна да спортува? 

В отговор на това д-р Кари Бо дава съвет: “Слушайте тялото си и ако усетите, че нещо не е наред, прекратете тренировките“.

Снимка: YouTube

Спорт – да, но без натоварване

Препоръките на специалистите са по време на бременността да се спортува умерено, без продължителни натоварвания.

- ходене пеш – най-малко 30 минути на ден;

- плуване – от полза е при болки в гърба и при чувство за тежест в краката. Плуването стяга мускулите на бедрата и корема, което е от полза при раждане;

- водна аеробика – подобрява капацитета на белите дробове, стяга мускулатурата, облекчава схващането и болките в гърба;

- йога и лечебна гимнастика.


6 ползи от спорта

- ще ви предпази от прекомерно натрупване на килограми;

-. ще подобри капацитета на белите дробове, което е важно за раждането;

- ще се отрази благоприятно на кръвообращението;

- ще ви освободи от болките в гърба;

- ще премахне упоритата констипация, която е честа през трития месец на бременността.

Без екстремни натоварвания

Не се препоръчват спортове, при които има риск от падане и нараняване: ски, бойни спортове, фектовка, както и всички екстремни – алпинизъм, скокове във вода, гмуркане.

За джогинга, тениса, танците и колоезденето има уговорка – ако преди да забременеете сте ги практикували, не се отказвайте, но нека тренировките да не са интензивни. Добре е предварително да потърсите съвет с лекар.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа