5 дози енергия срещу пролетната умора

Ревизия на личния ни режим

25 март 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Не търсим обяснение за умората, без значение дали ще я определим като „пролетна“, „сезонна“ , „хронична“, burnout или както и да е.

Будим се сутрин уморени, сякаш въобще не сме си слягали, а до вечерта оставаме без капка сили. Нямаме желание да се захванем с каквото и да е.

Някои свързват умората и с депресията, която мъчи жените 3 пъти по-често от мъжете.
Други обвиняват напрегнатия си график.
Трети търсят причината в смяната на часовото, което предстои.

Така или иначе, това е сезонът, в който трябва да се справим с липсата на тонус и да се настроим за работа на по-високи обороти. 
Добре е да огледаме личния си режим и да открием какво смуче от енергията ни.

1. Осигурете си достатъчно сън

Не си доспиваме и то системно. Статистиката сочи, че през 60-те години човек е спал 8 часа, днес – 6,5 часа. Спим по-малко, защото работим повече.

Високите обороти, на които ни върти всекидневието, и постоянният стрес са причина за десетки болести. Ако цяла седмица висите пред компютъра до 23-24 часа, няма как да си отспите в събота и неделя.
Проблемът е, че няма компенсаторен механизъм - ако не си спал достатъчно и спокойно в продължение на 4-5 дни, няма как да наваксаш това с отспиване в уикенда.

2. Отложете диетите за отслабване 

Това не е подходящият момент, освен ако не правите „детокс режим“. Не е разумно обаче да пробвате да свалите някой излишен килограм, когато сте притиснати в клещите на умората.
Мисълта за ограничения, глад за любими храни, ще доведат до изтощение и ще задълбочат депресията.

3. Само една чаша кафе сутрин

Има хора, които разчитат на кофеина, за да работят до късно вечер и да са бодри. Проблемът е, че като към всеки стимулант, организмът им привиква и по-късно, когато не го получи, отказва да "включи" програмата. За да заработи, му трябва по-високо доза. Накрая и един литър кафе няма да стигне за деня.

От друга страна, кафето силно обезводнява. Кара ни често да тичаме до тоалетната, което допълнително изсмуква силите ни.

4. Активно движение

Стоенето на едно място, на стола зад бюрото или масата, не пести сили я ги изцежда. Без натоварване мускулите ни губят тонус, а енергията ни сякаш изтича.
Така че, помислете дали това не е моментът да тръгнете на плуване, йога или на фитнес. Ако пък хич нямате време, просто си пуснете хубава музика и станете за малко от стола...

5. Голяма порция чист въздух

8 часа в офиса изстискват не само белия дроб от енергия, но и мозъка. Недостигът на кислород е причина за бързо настъпващата умора.
Най-бързо я „чисти“ свежият въздух. Използвайте всяка възможност да сте навън, на чист въздух като се връщате в къщи през градинката или през парка, а събота и неделя организирайте планински преходи. 
Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.