Как да облекчите стреса за една минута: 5 идеи от помощ за младата майка

Без да търсите инструктор или фитнес зала

06 март 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Стресът се превърна в постоянен спътник на живота ни. Има дни, в които всяко малко нещо може да ни ядоса. А, когато децата летят около нас като ураган, е почти невъзможно да запазите баланс.
Как да се успокоите, ако нямаме време за сложни техники и дълги разговори с психотерапевт?
Ето съветите на психолог за простите начини, които ще намалят нивата на стрес само за минута.

1. Помислете за човека, когото обичате
Това може да направите по всяко време – докато сте в автобуса или в асансьора, или докато миете чиниите. Просто си представете ярко някой, който ви харесва и когото обичате. Това може да бъде вашият партньор в живота, детето или дори домашният любимец. Спомнете си как изглежда, как мирише. Припомнете си емоциите, които изпитвате в тяхно присъствие. Просто помислете колко много ги обичате.
Изследователите са открили, че фокусирането върху някой, когото обичате, може да бъде достатъчно и да ви помогне да си върнете баланса.

2. Планирайте си време за притеснение
Ако чувствате, че тревожността надделява, има едни прост трик: отделете си време за притеснение по график.
„Много хора се тревожат ден и нощ и всичко в ежедневието им е свързано с тревожност“, казва Робърт Лийхи, директор на Американския институт за когнитивна терапия.

„А можете ли да сложите тези грижи на рафта и да се върнете към тях в точно определено време? Запишете си час в календара си, когато можете да седнете и наистина да се потопите в проблемите си - и докато го правите, някои от тях ще изчезнат. Освен това веднага ще се почувствате по-добре, като знаете, че сте предприели стъпки за управление на стреса, вместо да го игнорирате."

Снимка: Guliver / Getty

3. Танцувайте
Може би няма да отнеме минута, а три или пет. Но ако смятате, че трябва да се успокоите, включете любимата си песен и танцувайте от сърце.
Изследвания сочат, че музиката и танците могат да помогнат за намаляване на стреса и увеличаване на щастието.
Ако танците не са вашата силна страна просто се движете. Направете бърза разходка или стречинг, Всяко движение ще помогне на тялото да освободи хормона на щастието допамин и това ще ви извади от стреса.

4. Прегърнете някого
Когато сте до приятел или любим човек, го прегърнете и поемете три пъти дълбака въздух, след което мощно издищайте, съветват психолози.
Този прост жест облекчава стреса. Първо, много изследвания показват, че дълбокото дишане дава усещане за спокойствие. Второ, докосването също облекчава тревожността.

5. Променете скрийнсейвъра на телефона си
Друг начин да се отклоните от това, което ви притеснява, е да погледнете снимка или картина, която ви прави истински щастливи.

„Помислете колко често посягате към телефона си всеки ден. Мисля повече от 200 пъти”, казва лайф-треньорът Сузи Мур. „Така че сложете на екрана нещо, което ви кара да се чувствате щастливи, независимо дали това е снимка на вашия домашен любимец, приятел, снимка от предишно пътешествие, което наистина ви е докоснало, или дори любимата ви храна. Просто сменяйте често скрийнсейвъра, защото мозъкът свиква с това, което вижда."

Мона Василева

Коментари
Последни видеа