Коронавирусът мести офиса вкъщи

Министерство на труда и социалната политика препоръчва гъвкаво работно време като защитна мярка

11 март 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Дистанционно отмятане на задачи от къщи или почасова ангажираност в офиса могат да въведат българските работодатели като защитна мярка срещу разпространението на COVID-19.

Това е част от препоръките за реорганизиране на бизнес процесите, която Министерство на труда и социалната политика изпрати днес до всички национално представителни работодателски организации.

За да защитят здравето на персонала си, шефовете могат да превърнат всички свободни помещения

В нови работни места и да поставят вътрешни прегради между отделните станции или бюра.

Желателно е общите събрания, конференциите, семинарите и обученията да бъдат отложени или да бъдат организирани чрез онлайн платформи.

Променливото работно време може да се съчетае с дистанционна работа, като по този начин ще се избегне струпването на служители и няма да се наруши делничния ритъм на задачите.

За да се организира надомна работа, управителите на компании трябва да създадат условия за възлагане и отчитане на положения труд и да осигурят оборудване.

Особено внимание те трябва да имат към хората с увреждания

Редовно трябва да се правят инструктажи да се осигуряват лични и колективни средства за защита и дезинфекция на помещенията. Служителите с болничен лист за поставяне под карантина нява да се допускат до работните им места.

 

Коментари
Последни видеа