6 тревожни признака, които издават безплодието

И налагат консултация със специалист

28 септември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Много двойки не стигат до така желаното забременяване. В една трета от случаите причините са у жената. Не всяка обаче е на ясно с тревожните симптоми.
Ето няколко признака, на които АГ специалистите обръщат внимание.

Нарушение на цикъла

Нередовният месечен цикъл може да стане причина за безплодие. Тока организмът алармира, че има репродуктивни проблеми. И ако жената се опитва да зачене, първо трябва да регулира месечния си цикъл – без значение дали паузите са твърде големи или пък кръвотеченията са по-чести от обичайното, или се случват между два цикъла.

Болки в таза

Хроничната болка по време на полов акт или при дефекация, може да е сигнал за ендометриоза. 
Заболяването е често при жени в репродуктивна възраст. Често то е съпроводено с обилна или болезнена менструация. Ендометриозата е една от лечимите причини за безплодие.

Окосмяване на необичайни места

Тъмните и остри косми по брадичката, под нея и по шията на жената могат да са симптоми на поликистозни яйчници. 
Окосмяването на необичани места и от мъжки тип е сигнал, че трябва да посетите гинеколог.

Изтичане на секрет от гърдите

Ако не сте бременна и не кърмите, изтичането на секрет от гърдите е сигнал за проблем. Става дума за повишени нива на хормона пролактин, който отговаря за производството на кърма. Смята се за незначителен симптом, но той може да вещае безплодие. Той може да се дължи и на проблеми с щитовидната жлеза, или на доброкачествен тумор. Нужна е консултация с ендокринолог.

Топли вълни

Обливането с така наречените „топли вълни“ може да е признак на ранна менопауза. Тя обикновено настъпва около 50-те, но може да изпревари този срок и да настъпи преждевременно. Обикновено това се наследява по майчина линия.

Липса на признаци

Един от най-тревожните и необичайни симптоми на безплодието е липсата на каквито и да е признаци. Това, че няма никакви очевидни сериозни отклонения, е най-честата причина жената да отлага консултация със специалист и така да губи ценно време да се установи истинската причина за нейното безплодие.

Адаптация: Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа