Депресията при родителите и развитието на децата

Проучване показва, че децата страдат заедно с родителите си

20 май 2019 г.

Снимка: pixabay.com

Връзката между депресията при възрастните и представянето на децата в училище и във всеки друг социален аспект, е много по-голяма, отколкото се предполагаше преди, сочи проучване, публикувано в медицинския журнал JAMA Psychiatry.

Учените са се постарали да съберат данни за родителите на всички деца, родени в Швеция от 1984 до 1994 година. Изследването е изготвено на базата на медицински картони на родителите (от 1969 година нататък) и училищните оценки на децата от последните години на задължителното образование (16-годишна възраст). Бройката за анализ включвала 1 124 162 деца, а изследваните за депресия периоди у родителите били няколко – преди и след раждането и когато детето е във възрастите 1-5, 6-10 и 11-16 години.

Резултатите са повече от впечатляващи. Децата с родители, страдали от депресия в някакъв момент от живота си, са много по-склонни да понижават училищния си успех в последната година от задължителното образование. Разликата в оценките между тях и техните връстници, чиито майки и бащи не са имали този проблем, се изразява в рамките на 4-4,5 процента понижение.

Npr.org цитира епидемиолога Фелис Ле-Шербан, която казва, че макар и привидно малка, разликата може да е от огромно значение за бъдещето. Крачката между петица и шестица, между тройка и четворка не е голяма, но за някои ученици тя може да е решаваща дали да продължат образованието си, или, след като са достигнали възрастта, в която то вече не е задължително, да се откажат от училището.


Снимка: pixabay.com

Ле-Шербан допълва, че качеството и продължителността на образованието са сред най-сериозните показатели, на базата на които се правят предвиждания за здравето и продължителността на живота.

Друг епидемиолог – Мирна Вайсман от медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк изтъква множество причини, поради които отглеждането на деца е в пъти по-трудно за хората, страдащи от депресия. Симптомите й – чувство за безнадеждност, безпомощност, загуба на енергия, загуба на интерес към всичко, което ти е доставяло удоволствие до вчера, се отразяват и на децата.

Вайсман обаче е убедена, че депресията се лекува изключително бързо, ако човек следи психическото си състояние и посети специалист, веднага щом усети, че нещо с него не е както трябва. Нейният опит показва, че само след тримесечна терапия на родителя, детето също се чувства и се държи много по-добре.

Днес огромен процент от хората по целия свят страдат от една или друга форма на клинична депресия. Някои от тях дори не си дават сметка, че това, което им се случва, не е просто период на лошо настроение и отпадналост, а психическо разстройство. Може би е дошъл моментът, в който най-сетне обществото ще приеме опазването на психическото здраве като сериозна и отговорна мисия и ще мислим за разговора с психолог, психиатър или психотерапевт като за рутинно посещение при зъболекаря. Защото душата също има своите кариеси.

Елисавета Цалова
Източници: jamanetwork.com и npr.org

Коментари
Последни видеа