Подобряват състоянието ѝ и я заздравяват
Снимка: Guliver / iStock
Ако включите по-редовно в менюто си следните храни, ще подобрите състоянието на косата – нещо особено важно за всеки и на всяка възраст:
Сьомга
Полезните вещества в тази риба: Омега-3 мастни киселини, желязо и витамин В12 допринасят за защитата от косопад и стимулират растежа на косата, доказват експерименти с редовна консумация на сьомга – няколко пъти в месеца.
Яйца
Яйцата са богати на незаменимата аминокиселина левцин, която влияе на процеса на делене на клетките и цялостно на растежа на косата.
Бадеми
В този вид ядки има много витамини от група В, витамин Е, както и мастни киселини. Това разнообразие от микроелементи укрепва структурата на луковиците на косъма.
Леща
В нея има много висока концентрация на желязо – елемент, който в силна степен отговаря за здравето на косата. В лещата има и много белтъчини, които са важни за растежа ѝ.
Пащърнак
Ако на косата ѝ липсва цинк, тя започва да изтънява и оредява, но можете да си набавите този елемент, с телешко, пилешко месо, и също така с редовната консумация на корен от пащърнак - суров, в супи или дори печен. Цинкът е изключително важен за добрия вид на косата, миглите, веждите, ноктите...
Пилешко месо
Косата се състои 80% от кератин, и косопада способства за дефицит на това вещество, според учените. А пилешкото, богато на белтъчини, подпомага изработката на този вид протеин в организма.
Тиквени семки
Тиквеното масло, което се съдържа в семките, е великолепен източник на витамини от група В, благодарение на които косата расте силна, заздравява и кожата на скалпа.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари