Бебето на 5 месеца – първи опити за сядане

Епизод 5 от видеопроекта на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация се фокусира върху захранването на бебето

27 октомври 2023 г.
Бебето на 5 месеца – първи опити за сядане

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ е посветен на петия месец от развитието на бебето.

Видеото вече е достъпно в онлайн портала Ние сме семейство“  и дава ценни съвети за осигуряване на правилните грижи и създаването на добри хранителни навици на детето в този период от растежа. За този важен етап в развитието на бебето експертни съвети дават педиатрите д-р Андрей Гончаров и д-р Мила Байчева, а стоматолог д-р Цветелина Дучева насочва родителите към първите грижи за зъбите.
 

През петия месец кърмачетата удвояват теглото си от раждане и наддават средно с 600 грама месечно, а продължителността на съня достига средно 8 часа през нощта при липса на определен дискомфорт. Забелязва се по-добра координация, децата започват да улавят с по-голяма лекота предмети, реагират на звукови стимули, а епизод 5 дава съвети за добрите практики, които родителите могат да приложат, за да подкрепят детето при първите му опити за сядане.
 

Въвеждането на нов вид храна е изключително важен процес по време на захранването през петия месец, като специалистите предлагат идеи за разнообразяване на пюретата и включване на различни вкусове, сред които горчиви, по-кисели, но не и сладки. Те насочват вниманието към специфични продукти, които е добре да се използват, както и ключовата роля на водата по време на храненето.

Първите твърди храни трябва да са богати на желязо, като месо и риба, коментира още д-р Байчева. Използването на подходящата лъжичка и възможност за самостоятелно хранене са в основата на техниките за създаване на правилни умения за хранене.

Според д-р Байчева при проблеми с храненето и хранителни дефицити е добре процесът на захранване да се проследява от педиатър. Тя препоръчва още през петия месец да се включат зърнени храни и каши, ако бебето не наддава тегло.

През петия месец започват и първите симптоми за зъбен пробив и безпокойство поради напрегнати венци, заради което се напътства употреба на силиконов накрайник без паста, споделя д-р Цветелина Дучева, стоматолог. В епизода тя дава своите препоръки за това как родителите да подготвят бебето за появата на първите зъби и да му създадат нови навици.

Профилактиката в този период продължава с витамин D и не е необходимо да се дават други лекарствени добавки. Как да се стимулира зрителното възприятие, пълзенето на детето и кои са подходящите игри за детето, гледайте още в новия епизод от проекта на Kaufland България.

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести.

Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала „Ние сме семейство“  на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки Kuniboo®, bevola®, Hip & Hopps® и Kidland®. През 2022 г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

 

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7000 служители. През 2023 г. компанията разполага с 64 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от Здраве

Татко проверява дали бебето спи. Снимка: Getty

 

Бебето трябва да се научи да заспива само

Особено в топлото време е много полезно за малчуганите да ходят боси.

Снимка: Shutterstock

7 причини да оставите децата да ходят боси

Бебе, което се усмихва. Снимка: Guliver / iStock

От плача и гукането до първото изречение

Бебе, което спи спокойно. Снимка: Getty

Бебето ще спи непробудно цяла нощ. Дали

Горските плодове са богати и на желязо.

Снимк: Shutterstock

Храните, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Кевин и Хейс Костнър. Снимка: Getty

Заедно

Кевин Костнър подкрепи дебюта на сина си в Кан

16-годишният Хейс с първа роля във филма на татко си „Хоризонти: Американска сага“

Брачен пръстен. Снимка: Getty

Да поговорим

Годежният пръстен е обещание, не гарантира сватба

Какво е „shut up ring“ и защо мъжете го правят

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

 

Притеснението за външността е често срещано в тази възраст.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тийнейджъри: 6 съвета за възстановяване на самочувствието

Ето как да помогнете на порасналото дете да си върне усмивката

Татко проверява дали бебето спи. Снимка: Getty

 

Здраве

Бебето трябва да се научи да заспива само

Науката срещу едни от най-популярните митове (част 2)

Обичта на бащата е безусловна и обективна.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Колко важна е ролята на бащата за 5-годишното дете

То има нужда от закрила, от сигурност, от модел на поведение

Особено в топлото време е много полезно за малчуганите да ходят боси.

Снимка: Shutterstock

Здраве

7 причини да оставите децата да ходят боси

Не само е полезно за стъпалата, но прави малчуганите и по-умни