10 лесни начина да охладите детето в най-горещото време

Британски експерти съветват как да запазим комфортна температура

Снимка: Guliver / iStock

Една от най-големите опасности за детското здраве през лятото е топлинния удар или прегряването на организма. Британски експерти изброяват 10 начина да се запази комфортна температура на тялото пез най-горещите дни.

1. Добре подбирайте дрехите – ако в стаята температурата надвишава 25 градуса, памперс и тънка блузка за детето са напълно достатъчни. Ако температурата е между 20 и 23 градуса, може да облечете тънка детска пижамка или къси панталонки и тениска.

2. Температурата у дома – не бива да става прекалено горещо, затова направете така, че въздухът да се раздвижва леко като профилактика срещу топлинен удар – отваряйте прозореца, пуснете вентилатор за кратко, спуснете щорите, за да не влиза пряка слънчева светлина.

3. Чаршафите – използвайте само памучни и избягвайте непромокаемите покривала за матраци, които задържат топлина и карат детето да се изпотява.

4. Освежаваща вана – вземането на вана с леко по-хладна вода от обичайното преди лягане освежава детето и му помага да свали температурата, а така и рискът от топлинен удар. Но процедурата трябва да бъде съвсем кратка, за да не се простуди детето.

5. Лед в детската стая – поставете шишета със замразена вода в детската, които бавно ще охлаждат въздуха през цялата нощ. Ако ги поставите пред вентилатора, въздухът ще стане осезаемо по-хладен.

6. Успокойте малкото – спокойното дете има по-ниска температура на тялото, отколкото разтревоженото. Особено е важно да успокоите детето вечер преди лягане.

7. Охладете водата – възможно е вашето дете да има нужда да пие повече течности, затова дръжте неговата вода за нощта в хладилника и преди да заспи я извадете – така нощем тя ще е запазила леката си хладина. А ако детето е кърмаче, маминото мляко му е достатъчно.

Снимка: Guliver / iStock

8. Преместете детето – ако не можете да охладите неговата стая, непременно го преместете временно в друго помещение, което не се нагрява силно от слънцето.

9. Постоянно проверявайте температурата на детето – крачетата и ръчичките на малкото са по-хладни от останалата част на тялото му и ако не сте сигурни дали има или няма температура, пипнете челото и използвайте термометър.

10. Поставете се на негово място – децата се чувстват добре, когато са облечени според времето, също, както и вие. Затова преди да го облечете, помислете как бихте се чувствали, ако бяхте облечени като него.

Източник: medikforum.ru

Коментари
Последни видеа