5 важни неща, когато бебето има разстройство

Най-важното – да възстановите изгубените течности

Снимка: Guliver / iStock

Диарията е драматичен момент и независимо от какво е предизвикана, има няколко неща, които родителите могат да направят, за да се почувства по-добре детето, което е отпаднало заради загубата на течности и болките в коремчето:

1. Майчино или изкуствено мляко за най-малките – Бебетата губят много течности, когато имат стомашно разстройство, а при някои то е придружено и с повръщане, така че давайте само кърма или изкуствено мляко и попитайте педиатъра дали препоръчва електролитен разтвор – той се продава на прахчета в аптеките и помага да се набави загубата на електролити и дехидратацията.

2. Пробиотици – много изследвания са доказали, че някои пробиотични добавки могат да намалят продължителността и количеството на диарията, наред с това, че възстановяват естествения баланс на полезните бактерии в храносмилателния тракт. Говорете с лекаря какви пробиотични капки са най-подходящи за детето.

3. Не давайте сладки напитки и храни – когато човек има разстройство, обикновено не иска да се храни, но е жаден, а някои прекалено грижовни майки се опитват да изкушават малките със сладки неща само и само да не отслабнат, но това е вредно и важи най-вече за газираните сладки напитки, както и плодовия сок или подсладената вода – нищо от тях няма да помогне да преодолеят разстройството, напротив. Захарта привлича водата в червата и влошава диарията. Кърмата или изкуственото мляко са всичко, от което бебето има нужда, за да не се обезводни.

4. Дръжте детето сухо и чисто – сменяйте често пелените и използвайте крем против подсичане винаги, когато ги сменяте, за да защитите нежната бебешка кожа от раздразвания заради рядкото изхождане.

5. Гушкайте бебето – мамините прегръдки успокояват във всяка ситуация малкото невинно детенце.

Коментари
Последни видеа