Още 5 заблуди за новороденото, на които робуваме

Кога да не слушаме „компетентните“ съвети

Снимка: Guliver / iStock

Преминахме през най-популярните заблуди, които младите родители „попиват“ от баби, майки и „компетентни“ приятелки.
Няма да е излишно да добавим още 5, а след време да продължим поредицата. Защото псевдонаучните съвети често могат да ни подведат и да допуснем грешки. Не че са фатални, но защо да си го причиняваме?

Повивайте го стегнато, за да не се изкривят крачетата му

Нашите майки и баби са повивали новородените стегнато като „сърмички“ и то в няколко пелени. Отпреди 15 години и повече педиатрите съветват повиването, ако въобще го правим, да е свободно. Стегната около крачетата пелена не може да ги предпази от изкривяване. Причините за това отклонение са няколко.

На първо място развитие на рахит, който е свързан с обмяната на калций и на фосфор в организма. Той води до деминерализация на костите и отслабване на мускулите. Процесът започва към 3-месечна възраст, а изкривяването на крачетата проличава след 6-ия месец, когато детето започва да се изправя. За да не се стигне до това, се препоръчва допълнителен прием на вит. Д, въздушни бани, масажи, гимнастика, плуване и всякакви начини за стимулиране движението на новороденото.

Наддава на тегло – значи се развива добре

Доброто наддаване на тегло наистина е фактор за правилно развитие – но е само един от многото параметри, които трябва да се следят. Те включват още оценка на работа на вътрешните органи, психомоторно развитие, колко често боледува бебето, състояние на кожата и на лигаваците ... 

Снимка: Shutterstock

Това, че детето наддава правилно, доказва, че приема достатъчно храна и я усвоява. Важно е обаче не само количеството, но и качеството на храната - особено при изкуствено хранените хлапета. Ако се прехранват, има риск да натрупат наднормено тегло за сметка на дефицита от витамини и минерали. От това ще страда имунитетът.
Съществува и опасност общото развитие на бебето да се забави.

Червените бузки са знак, че е здраво

Розовите бузки действително често се приемат като белег на добро здраве.

Снимка: Guliver / iStock

При кърмачетата обаче, те може да са първият признак на алергия и на атопичен дерматит. Ако навреме не се потърси съвет от дерматолог и не се вземат мерки, проблемът се задълбочава.

Ако температурата е 37 градуса, значи е болно

През първата година от живота на бебето обмяната на вещества в оргазма му е по-висока в сравнение с тази на възрастните. Измерена под мишницата, тя може да стигне 37,3 градуса, а детето да е напълно здраво. Има и още особености.
През първия месец, ако температурата в стаята е по-висока или, ако дрешките са повече, детето лесно може да качи и 37,5 и повече.
Съвет: Проветрете стаята и разсъблечете бебето. Дайте му да пие водичка.

Водата задължителна

Въпросът е спорен. Американската школа твърди, че ако бебето се кърми, няма нужда от допълнително вода. Европейците настояват да пие, колкото иска.

Снимка: Guliver / iStock

Българските педиатри също не са единодушни. 
В първите месеци здравото бебе, което се кърми получава всичко необходимо. И често до 4-5 месеца само отказва да пие вода. И изкуствено хранените отказват вода. Не е нужно да бъдат насилвани, но е добре често да им се предлага. Допълнително вода е нужна и когато организмът губи течности – при прегряване, болест, съпроводена с повишение на температура или диария.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.