Боксерки или слипове трябва да носят мъжете

Как изборът на мъжко бельо може да повлияе на броя и здравето на сперматозоидите

14 Март 2024 г.
Боксерки или слипове трябва да носят мъжете

Изборът на мъжко бельо наистина има значение.

Снимка: Shutterstock

Въпросът дали мъжкото бельо може да повлияе на плодовитостта е обект на изследване от 90-те години на миналия век. Идеята, че тесните слипове могат да навредят на репродуктивното здраве, звучи като мит или по-скоро като „бабина глупост“. Изненадващо обаче, това е основателно опасение.

Да, по-тясното бельо може да намали броя на сперматозоидите. Въпреки това е малко вероятно то да повлияе на здравето им дотолкова, че да причини безплодие. При здрави мъже, които нямат проблеми свързани с фертилността, нарушения във функциите на сперматозоидите не се наблюдават.

Но за мъжете, които вече са предразположени към безплодие, или за мъжете на границата на нормалния брой сперматозоиди смяната на слиповете с боксерки може да е полезна. Въпреки че това все още не е напълно доказано.

Тесните модели не са препоръчителни в определени случаи.

Снимка: Shutterstock

Защо по-тясното бельо може да навреди на здравето на сперматозоидите

Притеснението от тясното мъжко бельо е свързано с топлината. Сперматозоидите са чувствителни към повишение на температурата. Всъщност те са толкова чувствителни към топлината, че собствената ви телесна топлина е проблем.

Чудили ли сте се някога защо тестисите се намират извън тялото? Като се има предвид колко важни са те за репродуктивността, наличието им в уязвима позиция изглежда рисковано от еволюционна гледна точка.

Тестисите се намират във физиологичната торбичка, наречена скротум, за да държат сперматозоидите по-далеч от източника на топлина - собствената ви вътрешна температура. Средната температура на скротума е с 2,5 до 3 градуса по-ниска от тази на тялото. Докато средната температура на човешкото тяло (когато човек е здрав) е 37 градуса, производството на сперматозоиди е най-идеално при около 34 градуса.

Изследвания са установили, че дори промените в стайната температура могат да повлияят на движението на сперматозоидите. Освен това е известно, че продължителното боледуване с висока температура може също да навреди на здравето на спермата при мъжете.

Какво общо има бельото с всичко това? Тъй като скротумът умишлено държи тестисите свободно и далеч от тялото, логично е да се запитаме какво би се случило, ако тестисите се държат много по-близо до тялото, което се случва, когато мъжът носи тясно бельо.

Какво сочат изследванията

Съществуват редица проучвания, свързани с избора на мъжко бельо и неговото потенциално влияние върху броя и здравето на сперматозоидите.

В едно от проучванията са били включени 656 мъже, които имат половинки и са потърсили помощ в клиника за лечение на безплодие. Изследователите помолили мъжете да споделят какъв стил бельо носят. Оценена е спермата им, както и нивата на FSH (фоликулостимулиращ хормон) в кръвта им. Всъщност FSH е хормонът, който задейства производството на сперматозоиди.

Изследването установява, че при мъжете, които споделят, че носят предимно боксерки, концентрацията на сперматозоиди (количеството сперматозоиди, открити в определена мярка семенна течност) е с 25% по-висока от тази при мъжете, които не носят такъв модел. Експертите откриват също, че нивата на FSH са били по-високи при мъжете с по-нисък брой и концентрация на сперматозоиди. Това може да се дължи на факта, че организмът реагира на по-ниския брой сперматозоиди, като повишава нивата на FSH в опит да стимулира производството на сперматозоиди.

Това проучване, макар и интересно, все още не дава отговор на въпроса, който повечето двойки искат да знаят, а именно може ли бельото да намали плодовитостта дотолкова, че да предизвика проблеми.

В друго изследване са участвали 501 двойки, които правят опити за забременяване. За разлика от гореописаното проучване, тези двойки нямат проблеми с плодовитостта. Изследователите разглеждат влиянието, което изборът на бельо (сравнявайки слипове и боксерки) може да окаже върху това колко време е необходимо на двойката да забременее и върху вероятността да се сблъска с безплодие. Проучването се е занимавало също така с това дали промяната в избора на бельо има положителен ефект върху здравето на спермата.

В крайна сметка експертите не откриват значителни разлики в състоянието на спермата в зависимост от избора на бельо. А видът на бельото не оказва влияние върху това колко време е било необходимо на двойките да забременеят или защо опитите им са безуспешни.

Ако имате установени репродуктивни проблеми, по-добре изберете боксерки.

Снимка: Shutterstock

Изводи

Изследванията в тази област не успяват да стигнат до точно заключение. Ако слиповете наистина оказват отрицателно въздействие върху здравето на спермата, то може да е по-изразено при мъже, които вече имат известни репродуктивни проблеми. Тези, които нямат такива притеснения, вероятно не трябва да се притесняват какво бельо избират и да носят това, което им е комфортно.

Но ако сте разбрали, че сте предразположени към безплодие, може да опитате да преминете към боксерки, въпреки че това няма как да реши проблема цялостно.

Елена Николова по материали от Verywell family

Да поговорим

Жените предпочитат мъже в червено

Здраве

Диета за подобряване на плодовитостта при мъжете

Още от Здраве

Ако ви предстои пътуване в този период, подгответе се предварително за различните ситуации.

Снимка: Shutterstock

Безопасно пътуване по време на бременност

Дете рисува с ръце. Снимка: Guliver / iStock

Станислава Чуринскиене: първи сигнали, които издават деца в аутистичния спектър

Бебе, което пие мляко. Снимка: Getty

Шише преди сън за по-лесно заспиване

Баща и син избират дезодорант от аптеката. Снимка: Getty

От каква възраст детето може да ползва дезодорант

Кърлеж, който се е впил в кожата.Снимка: Getty

Не вярвайте на популярните митове за кърлежите

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Въображението и креативността са важна част от развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Майка и дъщеря се забавляват. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Въображението и креативността са важна част от развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Майка и дъщеря се забавляват. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

8 неща, на които детето ще ви научи

Изучавайте всяка негова реакция и скоро ще се убедите, че и то също може да ви е учител

Ако ви предстои пътуване в този период, подгответе се предварително за различните ситуации.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Безопасно пътуване по време на бременност

Ето какво трябва да знаете, ако очаквате бебе, а ви предстои ваканция

Дете рисува с ръце. Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Станислава Чуринскиене: първи сигнали, които издават деца в аутистичния спектър

Признаци за нарушено развитие, на които родителите да обърнат внимание от 0 до 12 м.