Какво не трябва да правите, когато детето ви е болно

Вижте как е желателно да реагирате в такива ситуации

11 Януари 2024 г.
Какво не трябва да правите, когато детето ви е болно

В стремежа си да облекчат неразположението на детето, родителите често правят някои грешки.

Снимка: Shutterstock

Когато един родител види, че детето му е болно, той автоматично иска да направи това, което е правилно. Но определянето на това какво е „правилно“, не винаги е толкова просто. Особено когато става въпрос за здравето на децата. Според специалисти, понякога в педиатрията да постъпиш правилно означава да направиш по-малко.

Не бързайте да смъквате високата температура, освен в случаите, когато наистина е твърде висока.

Снимка: Shutterstock

Когато детето ви има висока температура

Колкото и странно да ви се струва, високата температура или така наречената треска при по-малките деца често преминава леко и дори не се нуждае от лечение. Всъщност, когато детето ви е болно, повишената температура обикновено показва, че организмът му се опитва да се пребори с вирусната инфекция.

Педиатрите са на мнение, че телесната температура не е от особено значение, колкото общото състояние на детето. От значение е също, колко време продължава тя. Треска до три дни може да е нормална при инфекция, особено при леко респираторно заболяване, но ако не спада след три дни, е добре да се консултирате с лекар.

Изводът е, че не е необходимо да лекувате температурата, ако тя е под 40°C и детето ви изглежда добре. Но ако решите да му дадете лекарство, целта ви не е температурата да спадне, а да подобрите общото състояние на вашето мъниче.

Когато детето ви има ушна инфекция

В повечето случаи това е просто лош късмет след настинка. Според проучвания в областта, най-малко половината от децата с остра ушна инфекция се възстановяват без антибиотици.

Ушните инфекции могат да бъдат причинени от вируси или бактерии, когато излишната течност се задържи в средната част на ухото. Това пространство се запълва със слуз или гной, възпалява се и причинява болка. Затова най-доброто лекарство, което може да дадете на детето си в такава ситуация е болкоуспокояващо. Тези инфекции болят, така че не чакайте антибиотиците да подействат и не карайте детето да се мъчи. Всъщност прекомерната употреба на антибиотици може да създаде по-устойчиви и агресивни бактерии, затова невинаги те имат благоприятно влияние.

Диагностицирането на подобна инфекция не е толкова просто. За да се постави диагноза, ухото не може просто да е зачервено или зад него да има малко течност. Тъпанчето трябва да е изпъкнало и изпълнено с течност или от ухото да изтича течност. Ако вашият педиатър каже: „Изглежда като ранна ушна инфекция“ или „Тъпанчето е малко зачервено“, има вероятност детето ви да не отговаря на критериите и да не бъде лекувано с антибиотици. Ако няма издуване или изтичане на течност, антибиотиците може да не са необходими. Времето може да е най-доброто лекарство.

От антибиотично лечение обикновено се нуждаят бебета на възраст под 6 месеца, децата на възраст от 6 до 23 месеца с двойна ушна инфекция, тези със силна болка и тези с отслабена имунна система или с основни хронични здравословни проблеми. Когато дете на възраст над 2 години има ушна инфекция, но няма температура или силна болка в ухото, можете да го наблюдавате в продължение на два дни, без да му давате антибиотици.

Но ако то все още изпитва болка или ако симптомите не са се подобрили за 48 часа, посетете личния ви лекар. Възможно е симптомите да изчезнат за два или три дни само с болкоуспокояващи, ушната инфекция вероятно се лекува (и вероятно е била вирусна). Ако обаче симптомите не се подобрят за това време, то трябва да започне да приема антибиотици или да смени лекарствата.

Охлаждащите се гризалки за никнене на зъби облекчават по-бързо болката, отколкото гелчетата.

Снимка: Shutterstock

Когато на бебето му никнат зъби

Според специалисти някои обезболяващи, подходящи за тази възраст, са ефикасни при никненето на зъби. Предлагат се хомеопатични средства под формата на гелове, които обаче не са съвсем безобидни. Те действат върху повърхността на кожата и не са непременно насочени към зоната на възможен дискомфорт под венците, където новите зъби се движат нагоре. Бебето може да погълне гела, задната част на гърлото му да изтръпне, което да затрудни преглъщането му или да предизвика поведение, подобно на задушаване.

За да помогнете на детето да се почувства по-добре, първо опитайте с играчки за никнене на зъби или с мокра кърпа, охладена във фризера за 15 до 30 минути. След това дайте обезболяващо, ако смятате, че изпитва болка. Ако пък има температура над 37,8°C задължително се свържете с педиатъра си.

Когато детето има конюнктивит

Конюнктивитът е силно заразна инфекция на очната лигавица. Лечението, което лекарят ще изпише на детето в такава ситуация зависи от много фактори. Той ще иска да определи дали възпалението е причинено от бактериална или вирусна инфекция. По принцип до 50 % от инфекциите могат да бъдат вирусни и при тях не са необходими антибиотични капки.

Лекарите вземат решение на базата на предоставената от вас информация, други симптоми (хрема, кашлица, висока температура, болки в ушите) и продължителността на тези симптоми. Но без действително изследване на секрета от окото, е трудно да се разбере дали детето се нуждае от такова лечение. Но ако детето се събуди с видимо слепени очи, вследствие на изтичащ секрет, незабавно се свържете с лекар.

Когато детето се нуждае от компютърна томография

Компютърната томография (КТ) представлява серия от рентгенови снимки, направени в бърза последователност, които образуват съставен изглед на тялото. Според изследвания, в последните години на все повече деца под 14 години им се изписвана КТ.

Тази практика обаче не е много препоръчителна. Въпреки че компютърната томография може да подобри диагностиката и да спаси човешки живот, радиацията, която поемат децата, трябва да бъде сведена до минимум, тъй като организмът им все още се развива.

Затова в детските болници, в случай на апендицит, на децата първо се прави ултразвук, който не съдържа радиация. В болниците за възрастни компютърната томография често е първото средство за образна диагностика, което се използва, тъй като може да е трудно да се визуализира апендиксът на малко дете с ултразвук. Ако рентгенологът, който работи с ултразвук, не е свикнал да работи с деца, той ще предпочете компютърната томография като по-надежден избор, което обаче няма да е толкова добро за самото дете. Поради тази причина е добре в подобни ситуации да поговорите предварително със специалистите.

Елена Николова по материали от Parents

Хранене

20 болести, които кърменето предотвратява

Здраве

5 болести, които идват с минусовите температури навън

Още от Здраве

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Как да си играете с новороденото

Жена, която шие на машина. Снимка: Getty

 

Митове и наука: защо забраняват на бременната да шие

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Майка и бебе. Снимка: Getty

Неприятни изненади след раждането, за които никой нe говори

Жена, която се наслаждава на почивката си. Снимка: Getty

 

3 условия гарантират истинската почивка

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Жена, която шие на машина. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да си играете с новороденото

Когато са будни, най-малките бебета също имат нужда от забавление

Жена, която шие на машина. Снимка: Getty

 

Здраве

Митове и наука: защо забраняват на бременната да шие

Популярното суеверие има научно обяснение

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Полезни идеи, за да го направите по-примамливо за малчуганите