Мозъчната химия на раздялата

Как да се преборим с тъжните мисли - рецепта в 4 стъпки

17 Юли 2023 г.
Мозъчната химия на раздялата

Снимка: Guliver / iStock

За мнозина раздялата е не просто болезнена, но и неизбежна в даден етап от живота.

Проучване сред студенти в Case Western Reserve University открива, че повече от 90% от тях – и мъже, и жени – са били отхвърлени от някого, когото все още обичат. Освен това, повече от 90% от тях споделят, че са зарязали човек, който е бил влюбен в тях, съобщава Psychology Today, цитиран от manager.bg.

В ранните етапи на раздялата мислите са обсебени от бившия партньор, преживяването пречи на способността да се концентрираме върху други неща.

Чувстваме се зле

Причината за това е в нашия мозък. Но не се отчайвайте – има и друга част от мозъка, която се опитва да ви помогне. Тя ще фокусира мислите ви върху бившия/бившата по същия начин, по който ви кара да внимавате при физическа болка.

Една и съща част от сивото вещество се задейства и в двата случая, установява изследване на когнитивни невролози от Columbia University.

Те използвали сканиране с ядрено-магнитен резонанс, за да проверят мозъчната активност при хора, преживели нежелана раздяла в рамките на последните 6 месеца, като по време на експеримента участниците гледали снимки на бившите си партньори, същевременно мислейки за общи преживявания.

Силно като физическа болка

Резултатите от скенерите били сравнени с други фази от изследването. В една от тях участниците гледали снимка на приятел, а в следващата ръката им била изложена на болка от гореща медицинска сонда. Учените открили, че едни и същи части на мозъка - т.нар. преден сингуларен кортекс и част от мозъчната кора (инсула) били осветени, когато участниците гледали снимката на бившия партньор и когато усещали физическа болка, но не и когато гледали снимка на приятел. Тези участъци на мозъка са свързани с чувството за физическа болка.

Учените все още дискутират дали има реална връзка между отхвърлянето и болката, или просто тези зони реагират заради силните усещания, които предизвикват раздялата и физическия дискомфорт.

С други думи, нашите мозъци оценяват физическата болка и образа на изгубени близки хора като важни фактори, на които трябва да се обърне внимание. За нашите предци физическата болка и отхвърлянето от партньор били еднакво нежелани, тъй като намалявали значително шанса им за оцеляване. Това може да е причината за специалното внимание, което мозъците ни отделят на тези случаи.

Диктатурата на мозъка

Изследователите Луси Браун и Хелън Фишър също правят проучване, при което сканират мозъчната дейност на 15 юноши, наскоро преживели нежелана раздяла. Много от тях отчаяно се опивали да върнат изгубения си партньор чрез звънене в късните часове, пращане на множество имейли и изненадващи посещения на бившите си. Други се чувствали депресирани и паднали духом. Когато зарязаните гледали снимки на бившите си, изследванията показали активност в няколко мозъчни зони, които са част от мозъчната система, реагираща при награда/мотивация чрез отделянето на веществото допамин.

Допаминът е главният "виновник" за развиването на зависимости и за пристрастяването – към дрога, например. Доказано е, че производството му се повишава и в началните фази на любовта. Следователно, отхвърлените чувстват копнежи към бившите си по същия начин, по който пристрастените копнеят за наркотик. Когато тези зони се включат, ние изпитваме нужда да бъдем с любимия и може да прекараме цял ден, мислейки за него. Накратко, раздялата е тежко изпитание, но не и непреодолимо.

Рецепта

Ето четири неща, които ще ви помогнат да се вземете в ръце в такъв момент:

1. Избягвайте да гледате снимки на бившия партньор, подаръци или други сантиментални обекти, които ви свързват с него. Избягвайте места, на които сте били заедно. Силно вероятно е тези неща да пробудят "допаминовата зависимост" и да ви накарат да се затворите в себе си.

2. Прекратете цикъла на обсебващи мисли и пресъздаване на миналото. Трябва да си представяте голям червен знак „СТОП”, когато започнете да си мислите за това. Намерете си хоби, потърсете приятел или подредете гардероба си.

3. Започнете нова програма за физическа активност - бягане, туризъм, фитнес, йога или се присъединете към спортен екип. Упражненията ще ви накарат да се чувствате по-добре, ще ви помогнат в борбата с депресията, ще ви държат ангажирани, по-енергични и дори ще ви дадат възможност да се запознаете с нови хора.

4. Мислете си за неприятните моменти от вашата връзка – често идеализираме изгубените връзки. За да се преборите с това, мислете за моментите, когато бившата ви половинка се е държала зле с вас.

Да поговорим

Програма за самотни майки в 10 точки

Да поговорим

Еволюцията на брака

Да поговорим

4 минути, които спасяват брака

Да поговорим

Бракът ви е под угроза

Още от Здраве

Бебе със сиво-сини очи. Снимка: Shutterstock

 

 

Кога се променя цветът на очите на детето

Кърмата се променя през различните месеци.

Снимка: Shutterstock

Как се променя кърмата

Снимка: Guliver / iStock

Жега и безсъние мъчат бременната

Жена гали с перо под мишницата си. Снимка: Shutterstock

Без миризми на пот

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Бъдете особено внимателни какво точно казвате на децата.

Снимка: Shutterstock

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

9 стъпки към родителския авторитет

Изградете трите стълба: уважение, емоционална близост и доверие

Самостоятелната игра също носи ползи.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

6 ползи детето да играе само

Ето защо е важно да насърчавате и самостоятелните занимания на малчугана

Бебе със сиво-сини очи. Снимка: Shutterstock

 

 

Здраве

Кога се променя цветът на очите на детето

Нюансът на ириса не винаги може да бъде предсказан, като погледнетe очите на родителите

Снимка: Guliver / Getty

Заедно

„Искам пак макарони!“ Как да изкушим детето с нова храна

Когато настоява и яде едно и също

Пинк целува Кери Харт. Снимка: Instagram

Заедно

Пинк поздрави съпруга си за рождения му ден

Певицата е омъжена за професионалния състезател Кери Харт от 2006 г.

Ема Робъртс. Снимка: Getty

Заедно

Ема Робъртс обяви годежа си

Звездата от "Американска история на ужасите" и Джон Коди са заедно от 2 години