I-и месец от бременността – най-важният за детето

След като сперматозоидът се съедини с яйцеклетката

08 август 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

И тъй, сбъдна се. Сутрин ви се повдига, гърдите натежават, а и на теста се появяват двете мечтани чертички. Значи, това е бременност. ДЕТЕ!

Зачеването е най-важният момент за бъдещото детенце. Какво се случва през първите седмици, след като сперматозоидът се съедини с яйцеклетката?

В продължение на първите три дни оплодената яйцеклетка се придвижва от маточната тръба в матката. При това дълго пътуване тя се дели непрекъснато и в резултат на това се образува малко кълбо, което още три дни се движи до мястото на прикрепване към матката.

През втората седмица зародишът започва да синтезира хорионичен гонадотропин (вид хормон – хорион е външната обвивка на зародиша, представлява образуване на трофобласта на бластоциста) и майчиният организъм получава сигнал, че е настъпила бременност.

В рамките на на 48 часа кълбото от клетки се потопява в слизестата обвивика на матката. Започва образуване на плацента, която в следващите месеци ще осигурява жизнеспособността на зародиша.

На 22-я ден вече тупти малкото сърчице, започват да се оформят очните ямки, появявят се зачатъци на ръчички и крачета, оформят се всички вътрешни органи. В началото на петата седмица зародишът вече е малък, прозрачен и дълъг около 4 мм.


Психология и здраве

Въпреки своите малки размери, ембрионът вече е подчинил напълно майчиния организъм. В този период при много бъдещи майки се наблюдава явлението токсикоза – любимите миризми и вкусове започват да предизвикват раздразнение, но пък се появява пристрастяване към някои, понякога доста своеобразни храни.

Поради повишеното отделяне на прогестерон, отговорен за затварянето на маточната шийка, настроението на бременната жена се променя едва ли не ежеминутно – този хормон, освен основната си функция, снижава прага на нервната възбудимост.

И при тези, които са чакали дълго тази бременност и при онези, при които всичко се е получило от първия опит, известието за настъпилата бременност предизвиква множество емоции: радост и страх, тревога и надежда...

Много важно е именно в първия месец да се осъзнае, че сега ставате отговорни не само за себе си, но и за този живот, който е във вашата утроба. Незабавно трябва да се откажете от вредните си привички - всяка от тях може да се окаже фатална за здравето на младенеца и за изхода на бременността.

Вдигане на тежести, резки движения, прекомерен трудов ентусиазъм както в къщи, така и в работата трябва да се отложат за времето, когато дребосъкът не само се роди, но и поотрасне. Засега вашата главна задача е да износите плода, като му осигурите всичко необходимо за правилното развитие за периода през който живее в утробата.


Анализи и изследвания

Какви са процедурите, които е необходимо да предприемете? След като вече знаете, че сте бременна, веднага посетете вашия личен лекар, който ще ви препоръча специалист гинеколог.

Той ще направи анамнеза: ще попита за датата на последната менструация, симптомите на бременността, за това дали имате хронични заболявания; ще извърши преглед на външните полови органи, на влагалището и маточната шийка, органите на малкия таз, ще направи оценка на големината на костния таз.

Необходимо е още:

• да се извърши изследване на сърцето, белите дробове, гръдния кош, коремната област;
• да се измери височината ви, теглото и артериалното налягане;
• да се огледат краката, за да се установи дали има подутини или други образувания;
• да се изследва кръвта, за да се определи кръвната група и да се контролира малокръвието;
• да се изследва урината за съдържание на захар, белтък, бели кръвни телца, червени кръвни телца и бактерии;
• да се даде кръв за изследване на имунитета за рубеола/шарка/, сифилис, вирусно възпаление на черния дроб, хламидия и СПИН;

• да се направят генетични тестове

• да се направи цитологична намазка за наличие на рак на маточната шийка;
• да се направи тест за установяване на захарен диабет или склонност към развитие на диабет.


Красота

В първия месец на бременността почти не се забелязват промени във външния вид. Някои дори не подозират за новото си състояние. При други обаче се забелязват промени още преди спирането на менструацията.

Какво точно да очаквате:

Появява се токсикоза – сутрешно повръщане, което може да се отрази и на външния вид – изглеждате уморени, недоспали. За да се избегне това, добре е вечер до леглото да си поставите чиния с плодове или бисквитки и веднага след събуждане още в леглото да похапнете нещо. Това би помогнало лесно да бъде ”излъгана” токсикозата. Но да се борите с увеличеното отделяне на слюнка и честите позиви за уриниране е безполезно – те просто трябва да се приемат, като даденост.

Опитайте да оцените тези физиологични проявления от позитивна гледна точка: колкото повече течности се отделят от организма, толкова по-добре. Да се справите с депресията, разбира се, е далеч по-сложно.

Но и тук може да пробват различни техники. Сигурно има неща, които предизвикат у вас много приятни емоции, веднага щом си помислите за тях. Когато настроението ви започне да се влошава, спомнете си за нещо, което ви доставя голямо удоволствие, и настроението ви ще се подобри; и също, старайте се колкото е възможно по-често да се усмихвате: та нали сега имате забележителен повод за това!

Бонус в началото на бременността за вас е увеличаването на гърдите. Млечните жлези набъбват, гърдите изглеждат по-налети, стегнати, еластични. Така че, сега ще забележите, че навсякъде ще ви съпровождат заинтригувани мъжки погледи.


Коментар на д-р гинеколог Ирина Евгениевна Михайлова от руската болница „Лапино“ за особеностите на вътреутробното развитие на плода до 5-ата седмица от бременността:

Бременността може да се установи в началото на втората-третата седмица от зачатието - от закъсняващата менструация, а също и от станалите вече общоизвестни изменения в самочувствието на жената. Достоверно потвърждение е динамичното увеличаване на хорионичния гонадотропин. Освен това, след още 2-3 седмици трябва да се направи ултразвуково изследване на органите в малкия таз, за да се провери дали зародишът е закрепен правилно в матката, тъй като неговото по-нататъшно успешно развитие е възможно само в нея.

В първите няколко седмици на бременността контрол за развитието на зародиша в силно и здраво дете осигуряват вродените биологически механизми. Ако бебето е генетично здраво и системите и органите на майката функционират правилно, то бременността ще се развива успешно. Добре е храната да е  разнообразна,, вкусна и свежа, да се пие чиста вода и да се почива, да се поддържа добро емоционално състояние.

Повод за безпокойство на този етап може да бъде многократно повръщане дни наред, упорита дърпаща болка в долната част на корема, както при менструация, или кърваво воднисто течение от половите органи.

Източник: letidor.ru

Превод: Еми Спасова

Коментари
Последни видеа