Как го правят в Швеция: Акушерките следят бременността

Без хиляди изследвания и прегледи, лекар – само при нужда

06 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Само един ултразвук за девет месеца и никакви посещения при акушер-гинеколог или друг лекар. На пръв поглед грижата за бременната в Швеция може и да изглежда доста семпла.

И макар че не се доближава много до медицинския подход към бременността в повечето западни страни, където майката има един куп посещения при лекаря и преминава сума ти изследвания, шведската система, в която ръководят акушерките, е доказала положителните си страни.

Според организацията Save the Children Швеция е втората най-добра страна в света да стaнеш майка. Първа е Финландия. Неонаталната смъртност е втората най-ниска в Европа след Исландия – 1,5 на 1000. Същото важи и за майчината смърт – 3,1 на 100 000 раждания, според данни от 2010 година.

Тук грижата за бременната жена и за плода е поверена на акушерките. Това е единственото, което се предлага на бременните и се поема от държавата. „Ако акушерката забележи, че нещо не е наред, би могла да извика лекар по своя инициатива”, казва Софи Лаафтман, акушерка от централен Стокхолм.

За хората, свикнали с интензивната медицинска грижа по време на бременност, шведският начин вероятно изглежда доста семпъл:

няколко кръвни теста и изследвания на урината, за да се засекат евентуални липси на полезни вещества или аномалии, проверка на кръвното налягане на майката и на сърдечния ритъм на бебето, някой и друг съвет за храненето през деветте месеца.

По време на нормална бременност без усложнения на бъдещата майка се прави само един ултразвук и нито един гинекологичен преглед.

„Бременноста е нормално състояние, а не болест”, казва Мари Берг, професор по здраве и здравни грижи в университета в Гьотеборг. Лаафтман подкрепя това схващане като добавя, че жените под 40 нямат нужда от медицинска грижа, тъй като телата им са здрави и пригодени за раждане, което, в края на краищата, е един естествен процес.

Оказва се, че акушерската грижа намалява и броя преждевременни раждания. В Швеция например едва 5% от бебетата се раждат преждевременно.

Акушерките водят и раждането, въпреки че екипът, който присъства на него, е съвсем различен от този, проследявал бременността на майката. Лекар се намесва, само ако има усложнения или ако жената пожелае епидурална упойка, което се случва горе-долу в половината от случаите.

Поверяването на бременността и раждането в ръцете на акушерките до такава степен е абсолютно уникална практика за света. А в Швеция акушерската грижа е основна при проследяването на бременността още от 18 век. Развитието на медицината принудило повечето акушерки в Европа да отстъпят поне някои от отговорностите си на лекарите, но в Швеция акушерките запазили традиционната си роля, благодарение на разбиране от страна на докторите, и в по-късни времена – на много силен съюз.

В крайна сметка системата никога не е поставяна под въпрос именно заради добрите си резултати. Процентът цезарови сечения в Швеция е сравнително нисък – около 17, а едва при 10% от жените се налага епизиотомия (разрез, за да се разшири родовия канал).

„Системата е ефективна и от гледна точка на финансите”, казва професор Берг. „В страните, в които лекарите се грижат за бременната жена, броят изследвания и ултразвукови прегледи е в пъти по-голям, което отваря път за лесни пари.”

Източник: Daily News

Коментари
Последни видеа