Как захарта пречи на забременяването

6 стряскащи факта за бялата отрова

Снимка: Guliver / iStock

Всеки знае поне няколко факта за вредата от захарта. Затова често я наричат „бяла отрова“. По-малко известно обаче е, че тя се отразява зле и на жената, която планира бременност.

Защото женската репродуктивна система е изключително чувствителна и към околната среда, и към менюто. И, ако трябва да се степенуват негативните фактори, то на първо място идва стресът, след това се подреждат смяната на часовите пояси и храненето.

Алкохол, кофеин, млечни храни и захар нарушават хормоналния баланс. А и най-малкото отклонение в нивото на хормоните може да забави и затрудни забременяването.

Радва ли се нашето тяло на шоколадовата торта и как репродуктивната система я приема? Отговор дава канадският диетолог Мервин Гленвил, цитиран от сайта www.wday.ru.

Хормоните

Захарта – във всичките ѝ форми, било като добавка към чая или в сладкишите, влияе на нивото на инсулина. С други думи променя кръвната захар. И като си похапнете парче торта, или шоколад, се чувствате щастлива.


Снимка: Guliver / iStock

Какво лошо може да има? Проблемът е, че сладкото повишава рязко нивото на кръвна захар, но скоро след това то рязко пада. И тогава настъпва моментът на „вълчия глад“.

„Захарта допринася за натрупването на излишни килограми. Това не е тайна. Колкото повече сладко ядете, толкова повече инсулин произвежда тялото. А излишъкът от този хормон вреди, тъй като организмът не успява да разгради мазнините. Те се трупат и се отлагат“, обяснява Мервин Гленвил, който е специалист по женско репродуктивно здраве и преподавател в Калифорнийския университет.

От своя страна мазнините в тялото са фабрика за производство на естрогени. Излишъкът им нарушава баланса на хормони.

И не на последно място бялата захар добавя само калории, без да дава нищо ценно на организма. И, ако искате да ставате майка, е по-добре да ограничите особено бялата захар.

Така ще се погрижите за баланса на хормоните си.

Отключва ендометриоза

Захарта не само може да попречи на забременяването. Често тя отключва ендометриоза – състояние, при което клетките на ендометриума (вътрешната обвивка на матката) се увеличават прекомерно и мигрират към други части на тялото. А ендометриозата е един от факторите за безплодие при жени над 30 г.

Риск от поликистоза

Синдромът на поликистозни яйчници – хормонален дисбаланс, който води до нарушения във функциите на яйчниците е свързан с още злини – наднормено тегло, акне, окосмяване по лицето.

Състоянието е пряко свързано с излишния инсулин. Този хормон се изработва от задстомашната жлеза, за да превърне  захарта в енергия. И колкото повече захар ядем, толкова повече инсулин образува тялото. В крайна сметка води до инсулинова резистентност. Тя, от своя страна, създава проблеми с овулацията, с узряването на яйцеклетките, с имплантацията на ембриона в матката и увеличава риска от спонтанен аборт.

И още един неприятен момент – жените, които страдат от поликистоза, 7 пъти по-често са склонни да развият захарен диабет тип 2, именно заради нарушения баланс на кръвна захар.

Слабо сексуално желание

Няма как да забременеете, ако не правите секс. Захарта обаче се намесва и блокира сексуалното желание. Механизмът е същият – захарта променя хормоналния баланс, а оттам и сексуалния апетит.


Снимка: Guliver / iStock

А, когато липсва желание и не правите секс, майчинството се отлага. Последни проучвания сочат, че ако двойката прави секс най-малко 3 пъти седмично, бременността настъпва в рамките на една година.

Повече захар – по-силен ПМС

Девет от 10 жени, които не са станали майки, изпитват силен предменструален синдром. Причините за това състояние на са напълно проучени. Но определено роля играят хормоните прогестерон и естроген, както стресът и неправилното хранене. Доказано е също така, че колкото повече захар има в менюто, толкова симптомите на ПМС са по-изявени.

„Достатъчно е да „уволним“ захарта от менюто и неприятните оплаквания свързани ПМС намаляват", обяснява Гленвил.

Враг на бременността

Пастички, торти, шоколади съдържат много захар. Захар има и в слабоалкохолните коктейли. И те се отразяват зле на матката, способстват за развитие на възпалителни процеси и пречат на работата на черния дроб, който трябва да ви избави от излишния естроген.

„За да функционира добре матката, тя се нуждае от правилен баланс на хранителни вещества и хормони. Тогава клетките ще са здрави и няма сами да създаваме пречки за бременността“, разказва Гленвил.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа