Коя козметика пречи на забременяването

Лак, кремове, сапуни могат да увредят женската плодовитост

17 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Лак за нокти, антибактериален сапун, крем против бръчки и още много козметични продукти са с висока концентрация на химикали, които вредят на репродуктивната система и пречат на жената да стане майка. И това не е единственият им негативен ефект, пише Zee News

Някои вещества оказват въздействие на хормоните и на репродуктивната система като най-вече затрудняват работата на яйчниците и могат да станат причина безплодие или за спонтанен аборт. 
Антибактериалните сапуни свеждат шансовете за майчинство до нула. Това е така, защото този сапун съдържа триклозан – съединение, което нарушава хормоналния баланс и разбалансира работата на репродуктивната система.

Друга опасност идва от парабените – консерванти, които се съдържат в сапуни, шампоани и фиксатори за коса. Те се добавят, за да се удължи срокът на годност и да се намали до минимум рискът от бактериално замърсяване. Високата им концентрация обаче намалява вероятността за отделяне на здрави яйцеклетки и сперматозоиди. 

В лака за нокти пък се съдържа коктейл от опасни съединения, които могат да доведат до вродени дефекти при бебето и до безплодие както при мъжа, така и при жената. Особено опасни са формалдехидът и фталатите от рода на DPT (dibutyl hthalate), тулолът и много от летливите органични съединения. 

Тулолът например е опасен не само за репродуктивната система, но носи вреда и за централната нервна система.
Фталатите променят хормоналните нива, влияят на плодовитостта и се отделят и в кърмата.

Много от веществата в козметиката могат да доведат до спонтанен аборт, преждевременно раждане както и до поява на бял свят на бебе с ниско тегло и здравословни проблеми – увреждания на мозъка, на бъбреците и на нервната система.

Мона Всилева

Коментари
Последни видеа