Откъде идват килограмите в плюс на бъдещата майка

И колко бързо след раждане могат да се свалят

Снимка: Shutterstock

Килограмите, които бъдещата майка трупа през бременността са между 11 и 16, а понякога и повече. Всичко е много индивидуално.
Бебето в утробата ѝ е 3,6 кг. – а останалите, от къде ли идват?

Плод: средно 3600 грама

В началото на третия триместър плодът тежи около 800-900 грама. През следващите 3 месеца бебето в утробата започва активно да расте и на седмица наддава по 150-200 грама.
Точното тегло е трудно да се измери. Лекарите го определят приблизително по дължината на бедрената кост, на раменете, по диаметъра на главичката и корема  при преглед с ултразвук.

Плацента: 500-1300 грама

Плацентата е „временен“ помощен орган, който осигурява връзката между организма на майката и детето. Плацентата излиза от матката в третия етап от раждането. А при секцио се вади от лекаря. Той трябва да е сигурен, че плацентата е излязла изцяло от матката и в нея не са останали никакви части, защото те могат да причинят инфекции.

Околоплодни води: около 900-1300 грама

В продължение на 12 седмици през бременността бебето плува в мехур, пълен с течност. Това са околоплодните води – така наречената амниотична течност. Тя има важна роля: защитава бебето от травми, инфекции, помага за развитието на белите дробове и червата.
Обемът на амниотичната течност постоянно се увеличава от 34-38 седмица на бременността.
По време на раждането околоплодният мехур се пука и течността изтича. Ако това се случи преждевременно, има риск в матката да влезе инфекция.

Гърдите нарастват: между 900-1300 грама

Женските гърди започват подготовка за кърмене на бъдещото дете още от самота начало на бременността. Обемът им нараства от 6-8 седмица и продължава до самото раждане. За 9-те месеца гъдите си увеличават с няколко размера.
Настъпват и други промени: гърдите стават по-чувствителни, дори болезнени, под кожата се виждат разширените им вени.
Ареолите стават по-тъмни още на третия месец. Може да се напипат и уплътнения -кисти.

Увеличава се обемът на кръвта: средно 1800 грама

По време на бременността организмът на жената задържа течности, а обемът на кръвта ѝ може да се увеличи два пъти. Това става, за да се осигури кръвообръщението в матката и в плода.
Обемът на циркулиращата кръв се увеличава максимално към 34-36 седмица на бременността, а след това увеличението е бавно или въобще няма нарастване.

Нарастване на матката: 900-2300 грама

Обичайно матката е с размер на портокал. По време на бременността тя нараства бързо в геометричнта прогресия. Към 12 седмица размерът ѝ е като на грейпфрут и коремът на бъдещата майка вече става видим. След това той продължава да нараства. През втория триместър по размер матката е като папая, а в края на бременността – прилича повече на диня.
За 9 месеца теглото на матката се увеличава 15 пъти. А 6 седмици след като жената роди, размерът на матката се прибира и е такъв, какъвто е бил преди бременността.

Мастна тъкан: около 2300-4000 грама

Организмът на бъдещата майка отрано се подготвя за момента, когато ще трябва да произвежда мляко. Затова трупа мастна тъкан. Това става с помощта на хормоните. Затова и натрупаните излишни килограми през бременността се свалят толкова трудно сред  нея.
От помощ е здравословното хранене и повече движение. Ако това не помогне, е добре жената да потърси консултация с диетолог и с ендокринолог.

Източник: deti.mail.ru, адаптация Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа