Повръщане от 3 до 25 пъти на ден в началото на бременността

Какви са рисковете от токсикозата и какво помага

14 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Повръщането, което се явява в началото на бременността, за много жени е признак, че всичко е нормално и наред. И около 50-60% от бъдещите майки имат този проблем. Ако лекарят прецени, може да препоръча биохимично изследване на кръвта и на урината и да предприеме някакво лечение.

Токсикозата на бременността се среща в 3 степени
- При леката повръщането е не по-вече от 5 пъти в денонощие. Бъдещата майка може да отслабне с 2-3 килограма, а анализът на кръвта и на урината не показва отклонения.  В този случай лекарят изписва лечение, но жената може да остане в дома си.

- При по-тежката втора степен лечението е в болница. Жената повръща повече от 10 пъти за 24 часа, постоянно е замаяна, чувства слабост, а в урината може да има ацетон. Загубата на тегло е над 3 кг.

- Тежката степен на токсикоза е относително рядка. При нея повръщанията са 20-25 пъти в денонощие, бременната не може да се храни, организмът ѝ бързо се обезводнява. Може да загуби 8-10 килограма и повече от теглото си. Обмяната на веществата се нарушава, анализът на урината показва наличие на ацетон и белтък.

Причините

Причините за токсикозата не са напълно проучени. Една от хипотезите е, че през бременността работата на нервната система се пренастройва, а хормоналните нива са променливи.
И един от хормоните - хорион гонадотропин, който е отговорен за образуване на плацентата, е причина за повръщането. 

Роля има и имунната система. Организмът на бебето е „чуждо тяло“ и ембрионът има антигени, към които майката изявява защитна реакция. От значение са също така генетиката, нарушеният обмен на вещества и недостигът на витамини в организма на майката.
Стресът, проблеми със съня, неправилното хранене и пушенето също допринасят и могат да отключат позивите за повръщане.
Затова лекарите препоръчват – правилно хранене, чист въздух и пълноценен отдих за бъдещите майки.

8 съвета как симптомите могат да бъдат облекчени

Позивите за повръщане се усилват, ако стомахът е празен. Затова е добре бременната да хапва малки порции храна, но често – например 5-6 пъти на ден.

При събуждане сутрин е добре бременната да не бърза и да скача от кревата. Може да хапе нещо малко още, докато си е в леглото.

Заради токсикозата много жени през първите 2-3 седмици на бременността въобще не искат да ядат нищо. Само при вида и от миризмата на храната, започва да им се гади. В същото време и вкусът на жената се променя. Хапва ѝ се солено и кисело. Или пък екзотични тропически плодове. Не е разумно да се ограничава, категорични са лекарите.

Мазна храна, пържено, пикантно и кисело усилват позивите да повръщане. Вместо тях е по-добре бременната да яде богата на белтъчини и витамини храна. И винаги да има под ръка орехи.

Дори миризмата на тенджерите може да доведе до повръщане. Затова в този период, когато ѝ се гади, е по-разумно бъдещата майка въобще да не се върти около кухнята и да не готви. Тя може да залъже глада си със плодове, сирене, мюсли, кисело мляко и орехи.

При честото повръщане организмът се обезводнява. Добре е бременната да пие повече течности, но не по време на ядене, а между храненията. Може да е обикновена или минерална вода, чай с лимон, джинджифил или мента, които помагат при гадене и повръщане.

При някои бременни от помощ са мултивитамините. Няма безспорни доказателства, че помагат, но нищо не пречи да се пробва. Посъветвайте се с вашия лекар какви витамини да пиете и питайте за дозата.

Пробвайте с алтернативна медицина – рефлексотерапия и акупунктура.

Източник: deti.mail.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа