Работохолици на дансинга

Танците могат да подобрят производителността на труда чрез подобряване на умствените способности

05 Юни 2024 г.
Работохолици на дансинга

Ново проучване установи, че танците са полезни и за успеха в работата.

Снимка: Shutterstock

Всеки знае, че физическата активност има много ползи за здравето: тя намалява риска от диабет, коронарна болест на сърцето и деменция. Световната здравна организация посочва, че нарастването на честотата на незаразните заболявания (характеризиращи се с бавно начало и продължителна продължителност) е свързано с нездравословния начин на живот.

Ако все още се нуждаете от мотивация, за да се движите, има доказателства, че липсата на упражнения може да намали приходите ви, вероятността да си намерите работа и шансовете ви да получите интервю.

Така че движението е полезно. Ново проучване установи, че танците могат да помогнат за постигане на успех в работата (както за служителите, така и за компанията).

Танцът е магия. Изследователи в областта на неврологията и психологията не само отбелязват положителните ефекти на танците върху здравето, но също така откриха, че танците имат допълнителни предимства в сравнение с други форми на упражнения. Когнитивният психолог и танцьор Питър Ловат обяснява, че танцът е умствена дейност, която принуждава мозъка да научава движения, да слуша музика, да мисли за ритъм и координация.

Танци на работа

За да докажат това, изследователите са използвали метод на проучване, за да съберат данни от танцови ентусиасти в Италия, Обединеното кралство и Бразилия. За да оценят представянето на работата, изследователите са използвали набор от въпроси относно отсъствията (неявяване на работа) и презентизъм (служител умишлено остава в офиса по-дълго, демонстрирайки усърдие, но работи по-малко).

Няколко проучвания разглеждат ползите от танца за мозъка по време на стареене и неговата ефективност за подобряване на качеството на живот на хора, страдащи от различни заболявания като болестта на Паркинсон. Въпреки че не е имало конкретно изследване на икономическите ползи от танца, изследванията като цяло свързват когнитивните умения с по-високите заплати и производителността. И тъй като танцът подобрява умствената работа, той може също да подобри производителността.

Пет въпроса от Въпросника за здраве и трудова ефективност на СЗО бяха избрани за измерване на ефекта:

  • Колко често респондентите не са работили навреме?
  • Колко често респондентите са действали небрежно на работа?
  • Колко често работата им е била с лошо качество?
  • Колко често са имали проблеми с концентрацията по време на работа?
  • Как те самите оценяват ефективността на работата си?

За да оценят отсъствията от работа, изследователите са използвали данни на респондентите за това колко пъти са пропуснали цял ден от работа (или част от деня) по здравословни и нездравословни причини през седмицата, предхождаща проучването.

За да направят сравненията на представянето по-смислени, изследователите съпоставиха всеки танцьор с нетанцуващ със сходни лични и работни характеристики. Единствената забележима разлика между съвпадащите участници беше как се упражняват. По този начин всички разлики в представянето може да се дължат на танци.

Оказа се, че сред тези, които обичат да танцуват, има много по-малко бягащи. Освен това, в сравнение с тези, които предпочитат други спортове, любителите на танците работят по-ефективно, тъй като по-рядко отсъстват от работа.

И така, проучването показва, че танцът може да подобри производителността на труда чрез подобряване на умствените способности. Но има и други правдоподобни начини, по които няколко паса могат да ви бъдат от полза в работата.

Редица проучвания откриват връзка между благосъстоянието и продуктивността на работното място. Има смисъл. Ако се чувствате щастливи и доволни от живота си, е по-вероятно да можете да се съсредоточите върху работните задачи и да ги изпълнявате по-ефективно, може би защото сте по-малко разсеяни.

За да проучат по-нататък този проблем, изследователите сравняват тези, които танцуват, с тези, които не танцуват (участниците бяха съпоставени по други лични и работни характеристики и имаха подобни нива на благосъстояние). След тази оценка беше установено, че танцьорите все още демонстрират по-високо представяне. Това предполага, че положителната връзка между танците и работата надхвърля добре известния ефект на доброто усещане. Танците имат пряко въздействие върху производителността, а не само карат танцьорите да се чувстват по-щастливи.

Танцувайте всички

Разликата в производителността между танцовите ентусиасти и всички останали е най-голяма сред респондентите, чиято работа включва изпълнение на когнитивни задачи под средното ниво и рутинни задачи над средното ниво, като опаковане, доставка на пакети или обработка на плащания. Логично е да се предположи, че тази група не получава много когнитивна стимулация по време на работа, така че танците изглежда подобряват умствените умения, което от своя страна се отразява на производителността.

Танците са универсален спорт и част от културното наследство на повечето страни. Те могат да се използват по целия свят за подобряване на здравето и ефективността.

Мениджър Нюз

Заедно

Танцувайте - танците лекуват

Още от Здраве

Снимка: Getty

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Не купувайте тези храни на плажа

Има начини да съживите апатичното дете.

Снимка: Shutterstock

Как да преодолеем апатията на детето

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Нормата се променя в зависимост от възрастта

Оливия Уайлд и Джейсън Судейкис. Снимка: Getty

Заедно

Оливия Уайлд за децата си: Щастлива съм, че ви имам

След развода с Джейсън Судейкис актрисата отглежда двете си деца

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Здраве

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Експерт по кърмене оборва с научни ангументи най-популярните митове (част 2)

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Здраве

Не купувайте тези храни на плажа

Носете здравословни закуски за детето

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

Здраве

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

И 5 съвета как да го избегнете

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Образование

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Може да го установите още в ранна детска възраст. Ето как