Тийнейджъри: хормони и излишни килограми

Как правилно да реагирате като родители в този деликатен период

27 Март 2024 г.
Тийнейджъри: хормони и излишни килограми

Във фазата на съзряване е важно да подкрепяме децата.

Снимка: Shutterstock

Юношеството е прекрасна и трудна възраст, особено когато са намесени малки физически недостатъци, дължащи се на хормоналните сътресения, които преживява всяко момиче и момче.

А когато се намесят излишните килограми, ситуацията става още по-деликатна, защото може да има решаващо влияние върху самовъзприятието и самочувствието, но също така да компрометира връзката на младите хора с храната. Ето какви полезни съвети за този период дават на родителите италианските експерти - диетологът Лука Пирета и психологът Емануела Ла Ноче.

В този период тийнейджърите демонстрират голям апетит.

Снимка:Shutterstock

Апетит и хормонални промени

Хранителните нужди на тийнейджърите са много променливи. Зависи от етапа на юношеството (дали например съвпада с развитието или не) и от физическата активност, която може да бъде много интензивна, особено при момчетата. По отношение на калориите препоръчителния дневен прием се колебае около 2500 ккал. Но с превес на храни, богати на протеини, калций, фосфор и витамини.

Повишеният апетит се регулира от много фактори, включително хормонални. Но не трябва да пренебрегваме и психологическия аспект, който играе решаваща роля в тази фаза от живота. Много пъти половите хормони са в състояние да стимулират наддаването на тегло, особено ако няма адекватна физическа активност.

Хормоналните промени могат да причинят също така различни хранителни сътресения. Могат да се редуват периоди на глад с такива на липса на апетит. Това непостоянство е една от причините за големите колебания в теглото.

И тук влизат в действие психологическите аспекти на тази трудна възраст. Разочарования в любовта, училищни притеснения, реактивна депресия вследствие на несигурност за бъдещето и т.н. са все фактори, които значително влияят върху хранителното поведение в търсене на емоционални и удовлетворяващи награди. Това може да доведе до последващи промени в теглото.

Задържане на вода в периода на юношеството

Задържането на вода е един от аспектите, свързани с наддаването на тегло. За да се намалят негативните ефекти, е важно да се редуцира приема на сол, не само добавена, а и скритата, съдържаща се в твърде солените храни (колбаси, чипс и др.).

От съществено значение е, когато се забележи значително задържане на вода, да се увеличи пиенето на вода, особено такава с ниско съдържание на минерали, и да се увеличи физическата активност.

Как да намалим ефекта от хормоналните промени на масата

Като цяло израстването не носи със себе си дефицит на хранителни вещества. Това може да се случи само ако растежът не е придружен от подходящ хранителен режим.

Абсолютно необходимо е да се избягват драстични диети (това явление е по-често при момичетата) или монотематични режими, тъй като нуждите на растящия организъм са много разнообразни, особено по отношение на протеини, минерални соли и витамини.

Има храни, които могат да смекчат ефекта от хормоналните промени

Много изследвания отчитат полезния ефект на шоколада (но внимавайте за високата му калорична стойност) и Омега 3 мастни киселини (съдържащи се в рибата, орехите и бадемите).

Ново проучване пък открива връзка между хранителния режим с прекалено много захар и лошото настроение. Съветът на специалистите е да се внимава много в този период с твърде сладките храни.

Връзката с храната през юношеството

Хормоналните промени по време на растежа могат да доведат до прекомерна загуба на тегло или, напротив, до неконтролирано наддаване на килограми. Но какъв ефект имат тези промени върху психиката на тийнейджъра?

Според психолога Емануела Ла Ноче през юношеството темата за тялото е централна. Тийнейджърите се оказват изправени пред загубата на инфантилното доскоро тяло и преживяват конфликт между желанието да запазят статуса си на дете и биологичните нагони да станат възрастни. Всяка телесна промяна изисква преструктуриране на собствения образ от психологическа и когнитивна гледна точка.

Освен това храната има силна символична стойност в тази фаза от живота: понякога тя представлява единственият канал за комуникация със семейството и всякакви неудобства могат да преминат през нея, дори като патологично поведение (хранителни разстройства).

В отношенията с връстниците тялото представлява обект на социално признание. Следването на модата и желанието за оригиналност се превръщат в лайтмотиви. Юношата може да развие прекомерно внимание и грижа около тялото (внимание към детайлите, спорта, облеклото и т.н.) или напротив да го „изостави“, като не се грижи за него. Но чрез тялото си тийнейджърът всъщност заявява на външния свят кой е и какво иска да прави.

Оставете детето понякога да греши – така то се учи.

Снимка: Shutterstock

Как трябва да се държат родителите

Родителите трябва да се справят с постоянно развиващия се външен свят. От съществено значение е да познават социалните и културни промени, новите технологии, новите идеи и преди всичко групата от връстници около детето, новите поколения и новите модели на подражание. Всеки родител би искал детето му да стане добър възрастен, би искал да го защити и да направи правилния избор за него, докато тийнейджърът трябва да експериментира, да променя мнението си и да прави грешки, за да расте.

Най-доброто поведение, което родителят може да приеме, е да насърчава независимостта и самостоятелността на детето в тази възраст. Важно е да се внушава доверие, уважение и внимание, като се помни, че „човек се учи, като прави грешки“ и че израстването на юношите преминава през отделяне от родителите им, за да станат възрастни.

Деси Тодорова по материали от Melarossa

Да поговорим

Учени откриха причината за нетърпението при момчетата-тийнейджъри

Да поговорим

Как да се справяме с емоциите на тийнейджърите

Още от Здраве

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Когато ни стане горещо, сензорите в тялото информират мозъка.

Снимка: Shutterstock

Какво се случва в тялото, когато се потим

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои

Празнично украсена маса за партито. Снимка: Getty

 

Бременност и раждане

Baby Shower: какъв празник е и как се празнува

От къде идва традицията, която става популярна и у нас

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Вижте защо вдишването на малко прах е полезно за вашето дете