7 заплахи за здравето, когато пътувате в самолет

Може да си ги спестите

14 юни 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Време е за ваканция и всеки планира нещо по-така за отпуската. Често и посещения на по-далечни и екзотични страни.
Най-удобният и бърз превоз е самолетът. Какви обаче са неудобствата и рисковете за здравето по време на път.
Обобщават ги бразилски учени от университета Minas Gerais, цитирани от NCBI.

Газове. По време на полет, налягането в салона се поддържа изкуствено и отговаря на това на около 2000 метра надморска височина. Организмът на много хора реагира – той усилено отделя газове. Затова ушите пукат, а стомахът се издува.

Кожата е суха, явява се кашлица. Всеки, който е пътувал знае, че в самолета въздухът е доста сух. Това се отразява неблагоприятно на кожата на лицето, лигавиците също съхнат и са раздразнени. Затова може да се явят пристъпи на кашлица и кихане.

Краката отичат, има риск от тромби. Ако полетът продължи над 3 часа, краката често се подуват и отичат. Това се дължи на обездвижването и на принудителната поза в тясната седалка. На висок риск са изложени хора с проблеми в черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдоватата система. За тях има повишена опасност от възпаление на стените на съдовете и образуване на тромби. Лекарите ги съветват да носят стягащи чорапи по време на полет както и да правят упражнения със стъпалата, за да се раздвижва кръвта.

Болки в сърцето и мускулите. Ако човек седи дълго време в една поза, циркулацията на кръв в съдовете се нарушава. Това се отразява зле на кръвоснабдяването на сърцето. Всички мускули страдат от недостиг на кръв, в това число и сърцето. Липсата на движение докарва болки из цялото тяло.

Вируси. Ако в салона на самолета има 1 болен с някаква инфекция, която се предава по въздушно-капков път, рискът за останалите пасажери да се разболеят е висок. Заради обмяната на въздуха в затвореното пространство и близкия контакт.

Объркване на вътрешния биологичен часовник. При полет през няколко часови зони, вътрешният биологичен часовник на човек , който осигулява ритъма на обичайните ни жизнени дейности, се обърква. Това се отразява на здравето. Нарушава се ритъмът на сън и бодърстване, настроението се влошава, а това може да има и по-трайни последици.

Хормонални нарушения. Продължителните полети могат да доведат и до хормонални нарушения. При изследване на екипажите, учените са установили по-високи нива на кортизол. Високото ниво на този хормон може да доведе до язва както и до други нарушения на храносмилателната система. Той се отразява на нервите, а паметта отслабва.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа