9 вида детска кашлица

Как да ги различаваме

29 януари 2019 г.

Снимка: Guliver/iStock

Кашлицата е симптом за болест, но за каква? Има различни видове кашлица, по които могат да се разпознаят съответните заболявания, но диагноза може да постави само и единствено лекар специалист. И все пак – да се ориентираме:

При остри респираторни заболявания и грип

Този тип кашлица е най-разпространена и може да бъде както редки покашляния, така и чести пристъпи на кашлица. Детето се оплаква, че го боли гърло, това е придружавано от хрема, температура, сънливост, болки в мускулите и чувство за слабост. Тази кашлица от суха бързо се превръща във влажна и заедно с другите симптоми преминава след 7-10 дни. Ако няма усложнения, педиатърът назначава обилен прием на топли течности и препоръчва малкия пациент да стои в стая с прохладен, влажен въздух.

При аденоиди – т. нар. трета сливица

Тази кашлица обикновено се усилва през нощта. Детето се измъчва от запушен нос, сополите са течни и прозрачни, малкото диша през устата и хърка. Слузта, която се стича в гърлото, предизвиква честа кашлица. С лечението на аденоиди се занимава отоларинголог.

При рефлукс

Тя се появява, когато детето е легнало или е в наклонено положение. Тогава стомашното съдържание се връща в хранопровода и стомашният сок изгаря гърлото. В подобни случаи трябва детето да се постави на висока възглавница, така че да е полулегнало и, за да сте спокойни, трябва да си запишете час при гастроентеролог.

При алергии

Възниква внезапно при контакт с някакъв алерген: животинска козина, цветен прашец, прах, спори на плесен, парфюми, битова химия, строителни материали… Може да бъде леко покашляне, но и пристъп на суха кашлица – преминава, когато изведете детето на чист въздух, но, разбира се, ще се наложи да посетите алерголог.

При коклюш (магарешка кашлица)

Тежките пристъпи на суха, "лаеща" кашлица (достигаши до повръщане) започват най-често през нощта и могат да продължат до няколко часа. С течение на времето пристъпите стават по-чести и по-силни. Признаците за това заболяване са още изпъкнал език, свистене при кашляне, зачервено лице, пурпурни петна като обрив, вследствие на спукани фини кожни капиляри.

Пристъпите на кашлица започват около 2 седмици след началото на заболяването (преди това, коклюшът прилича на остра респираторно-вирусна инфекция) и се появява в отговор на някакъв вид дразнене (смях, страх, вълнение, ярка светлина или силни звуци). Лечението може да отнеме няколко месеца. Ако подозирате, че детето ви има магарешка кашлица, трябва незабавно да се свържете с педиатър и специалист по инфекциозни заболявания.

При туберкулоза

Рязка и суха, или честа и влажна, тази кашлица е много изтощаваща и не отминава с месеци, независимо от лечението с антибиотици и други препарати. Няма да се разминете с педиатъра и рентгеновия кабинет.

При пневмония

В тези случаи кашлицата също може да бъде много различна, но най-често е съпътствана от болки в гърдите, гърба и температура.

При бронхит и бронхиална астма

На пристъпи, суха, „лаеща“, с хрипове в гърдите, като в същото време, храчките почти напълно отсъстват. Детето може да има усещане за липса на въздух, за гъделичкане или сърбеж дълбоко в гърлото. Атаките най-често се засилват през нощта. При такива заболявания ще бъде поставена правилна диагноза и лечение от пулмолог.

При асфиксия (задушаване)

Страшно е, когато дихателният процес се наруши, защото води до липса или недостиг на кислород в мозъка – това е асфиксията. Детето е изплашено, опитва се да си поеме въздух, протяга вратле, накланя глава, опитва се да извади езика си навън, кашля силно и може да посинее – тук трябва незабавно да се окаже първа помощ. При задушаване от оток на дихателните пътища се опитайте да успокоите малкото, да го оставите в удобна поза и да го убедите да диша спокойно, а не дълбоко и рязко.

При механична асфиксия (когато в дихателните пътища е попаднал чужд предмет) направете всичко възможно да помогнете на детето да го изкашля.

Ако е бебе, обърнете главата му надолу и разтърсете силно, по-голямото дете прегърнете откъм гърба и сключете ръце под ребрата му, като положите усилие да стиснете силно няколко пъти, за да изтласкате предмета. Ако не дай си, боже, детето изпадне в безсъзнание, сложете го да легне по гръб, наклонете главата му леко назад, избутайте долната му челюст напред, извадете езика и направете изкуствено дишане уста в уста. Най-добре е по принцип да усвоите първа помощ на специализиран курс, а в конкретната ситуация и да повикате лекар възможно най-бързо.

В никой случай не предприемайте самолечение, каквато и да е причината за кашлицата. Много съвременни педиатри не само не предписват антибиотици без нужда, но и заговориха за опасностите на отхрачващите сиропи, които могат да се купят дори без рецепта. В резултат на самолечение може да се стигне до сериозни усложнения, затова, ако има повод, незабавно се свържете с лекар, а най-добре не се разболявайте!

Надежда Зарочинцева

Коментари
Последни видеа