Бебето в утробата се променя седмица след седмица

Ето подробности как се развива то през втория и третия триместър (част 2)

30 август 2022 г.

Снимка: Getty

По време на бременността бъдещото бебе от дребен зародиш се превръща в малко човече. Акушер-гинеколози разказват за етапите на дългото пътуване.

В първата част на материала разказахме за особеностите на оплождането и развитието през първия триместър. След като „късметлията“ сперматозоид се пребори с конкуренцията сред последните 200 претенденти, и успее да пробие обвивката на яйцеклетката и да я оплоди, стартира новият живот.

Бъдещото бебе е кълбо от 100 клетки, които преминават през етапа на зигота (едноклетъчен организъм), бластоциста (или бластомер - организъм от 16 или повече клетки), ембрион (от имплантирането в стената на матката до 9 –10-та седмица от бременността) и достигат до заветния плод – едва на 9-10-та седмица от бременността

През първия триместър то е пораснал до 10 сантиметра и тежи 25 грама. Органите му функционират . Оттук нататък развитието продължава с бързи темпове.

II триместър
До края на 16-та седмица всички вътрешни органи са доста ясно видими на ултразвук. Лекарят може да каже дали ще се роди момче или момиче.
Бебето е „пораснало“ до 16 см и тежи 120 г.
На главата се появяват косми, на лицето се появяват мигли и и вежди. То отваря уста, гълта околоплодни води, смуче пръста си, усмихва се!
В него се образуват и двете полукълба на мозъка, върху тях се появяват бразди и извивки.
Органите на храносмилателния тракт работят.
Напълно функционира плацентата, която свързва нероденото дете с майката и го предпазва от неблагоприятни въздействия.

Дишайте по-дълбоко
Докато бебето е в утробата на майката, то получава кислород през плацентата и белите му дробове се пълнят със специална фетална течност, която се освобождава при раждането.
През втората половина на бременността белите дробове започват да се подготвят за предстоящата работа и от време на време правят движения, подобни на дишането.

Снимка: Getty

16-20 седмици. За първи път жената усеща движенията на детето.

20 седмици. Бебето достига дължина 25 см, теглото му е около 300 г. От време на време бебето се отблъсква от едната стена на матката и плува към другата. При вълнение на майката или остър звук, то може да реагира със скок, което жената усеща като „бунт“ в утробата.
Бебето започва да хълца! Когато това се случи, майката усеща слаби ритмични тласъци, идващи отвътре. Сърдечният ритъм на плода може да се чуе вече с помощта на акушерски стетоскоп.

24 седмици. Бебето знае да мига и вече може да се ядоса! Изследователите са успели да заснемат гневно лице, на което се вижда как мускулите около очите са се стегнали, а устните са се сбръчкали – така детето изразява недоволството си. Бебето е пораснало до 30 см и тежи 600–800 г.
Все по-често, подготвяйки се за раждане, пробва позата с главата надолу. При следващия ултразвук лекарят може да изследва мозъчните структури - вентрикулите на мозъка и малкия мозък, а бъдещата майка получава още едно потвърждение, че развитието на бебето върви по план.
Мастните и потните жлези започват да функционират, поради което слоят подкожна мазнина се увеличава.
Ако бебето се роди преждевременно по това време, с методите на съвременната медицина то може да оцелее.

Снимка: Getty

Изненадващо, но факт
За първи път бебето може да „види“ светлината, докато е още в корема на майка си. Установено е, че то отваря очи в седмия месец от бременността.
Също така, дори преди раждането, то може да плаче, тоест да издава тъжни нечленоразделни звуци. Още на 9-та седмица от бременността в устата се образува език, а в гърлото се развиват гласни струни.

28 седмици. Тестисите са се образували при момчетата, но все още не са слезли в скротума. При момичетата големите срамни устни все още не покриват малките.
Дължината на бебето е 35 см, теглото е минимум 1000 г.
Бебето разпознава гласа на майката. Ако раждането започне по това време, лекарите ще могат да помогнат на детето не само да оцелее, но и в крайна сметка да навакса връстниците си в развитието.

III триместър
32 седмици. Растът на плада е е около 40 см, теглото е около 1600 г.  В този период се изгражда имунната система: детето започва да получава имуноглобулини от майката и интензивно да образува антитела, които ще го предпазят от заболявания през първите месеци от живота.
Обемът на амниотичната течност около бебето е 1 литър.
На всеки 3 часа те се обновява напълно, така че детето винаги „плува“ в „чиста“ вода, която може да се поглъща без вреда за здравето.
В матката на бебето вече му става тясно, защото движенията на ръцете и краката му стават забележими.
Накрая решава, че е по-удобно да се роди с главата напред, и заема подходящата поза. Децата, родени по това време, бързо настигат връстниците си и след това се развиват без никакви особености: те имат формирани всички системи за поддържане на живота.

33-37 седмица. Дължината на бебето вече е 45 см, теглото - около 2,5 кг. То вече не може да се върти в матката, движенията му не са така активни, колкото преди.

37-41 седмици. Главата на детето се притиска към входа на малкия таз. При момчетата тестисите се спускат в скротума, при момичетата големите срамни устни затварят малките. В червата се натрупнва меконий. Бебето е готово да напусне утробата. Кога точно ще се случи това, определя самото то.
В крайна сметка кой по-добре от него може да знае дали е готово за пътуването през родовия канал!

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.