Седмица след седмица бебето в утробата се променя

Вижте как се включват в действие органите и системите му (част 1)

29 август 2022 г.

Снимка: Getty

По време на бременността бъдещото бебе от дребен зародиш със стотина клетки се превръща в малко човече.
Акушер-гинеколози разказват за етапите на тази дълга метаморфоза.

По време на еякулация във влагалището навлизат между 140 и 350 милиона сперматозоида. И всеки, който се слее с яйцеклетката, би могъл да даде начало на бъдещото бебе.
Но законът на естествения подбор действа безмилостно. Конкуренцията е силна. Само около 200 от най-издръжливите сперматозоида ще преминат през трудния път до фалопиевата тръба и ще се срещнат с яйцеклетката, която напуска яйчника по време на овулацията.
Единици ще успеят да пробият външната ѝ обвивка и само един ще може да я оплоди.
Щом попадне в яйцеклетката, „късметлията“ губи опашката си, а главата му започва да расте. Неговите хромозоми се смесват с тези на яйцеклетката, съчетавайки информацията.
Клетките започват да се делят. Началото на развитието на бъдещото бебе е положено.

В зависимост от етапа на вътреутробния живот то преминава през етапа на зигота (едноклетъчен организъм), бластоциста (или бластомер - организъм от 16 или повече клетки), ембрион (от имплантирането в стената на матката до 9 –10-та седмица от бременността) и плод (от 9-10-та седмица от бременността до раждането).

Илюстрация: Getty

Първи триместър
1-ви ден. Сперматозоидът се съчетава с яйцеклетката, за да образува "голяма" клетка (по-малка от зърнце сол). Тя има 46 хромозоми (по 23 от всеки родител). Оплодената яйцеклетка носи генетичния набор на бъдещия човек: ръст, пол, цвят на очите и кожата, коса, черти на лицето (на баща или на майка).

3-9 ден. Ембрионът се спуска през фалопиевата тръба в маточната кухина. В края на първата - началото на втората седмица след оплождането ембрионът, който вече е от 100 клетки под формата на топка, се „закача“ за стената на матката. Започва интензивно делене на клетките.

3–5 седмици. Ембрионът по форма прилича на риба: има опашка, нещо като глава, хрилни процепи и вид перки. От "перките" ще се развият крайници, от "хрилните процепи" - дихателни органи.
Активно се формират нервната система, рефлексите, кръвоносните съдове, бъбреците, надбъбречните жлези.
На 5-та седмица на ултразвук лекарят вижда ембрион с дължина 5-7 мм и може да чуе сърдечен ритъм с честота 120-130 удара в минута.

Снимка: Getty

7-10 седмици. Оформят се лицето, очите и ушите. Виждат се пръсти по ръцете и краката. Появяват се зачатъците на зъбите. Развиват се половите органи.
На ултразвук се вижда гръбначният стълб и може да се наблюдава как се движи ембрионът.
До 9-10 седмици дължината на бебето е 10-12 мм, теглото - около 2 г.

Сърцето му бие, стомахът произвежда стомашен сок, бъбреците започват да работят, появява се смукателен рефлекс и опашката - наследство от нашите предци - изчезва.
От 10-та седмица, според резултатите от ултразвука, могат да се открият аномалии в развитието, следователно от 10-та до 14-та седмица обикновено се извършва пренатален скрининг.

11-13 седмици. Бъбреците започват да отделят урина, която навлиза в амниотичната течност. Дължината на бебето е 7–9 см, теглото е 2–25 г.
От време на време то смуче палеца си. Когато е обезпокоено от остри звуци, идващи отвън, може да затвори ушите си с ръце, което означава, че вече чува. Ако докоснете дланта му, тя ще се свие в юмрук.

Следва продължение

Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа