Фонтанелата на бебето: кога се налага консултация с лекар

Защо педиатри и родители трябва да следят за затварянето ѝ

02 август 2022 г.

Снимка: Getty

Фонтанелата е участък от черепните кости, който е покрит с еластична мембрана вместо костна тъкан.
Благодарение на нея главата на бебето е пластична и може да се адаптира към извивките на таза по време на раждане и да се „измъкне“ от родовия канал.
Има общо 6 фонтанели, но при доносените бебета в момента на раждането само една остава отворена. И тя е в областта на темето.

Илюстрация: Getty
Обикновено размерът ѝ е от 0,5 до 3 см, а формата наподобява ромб.
След раждането тя помага на бебето да се адаптира към външната среда: поддържа телесната температура, регулира колебанията на вътречерепното налягане, обяснява педиатърът д-р Олга Бикова.

Голямата фонтанела расте постепенно и окончателно се затваря между 6 и 18 месеца. Кога точно ще се случи това е индивидуално.
Въпреки че прекалено бавното или, обратно, бързото зарастване на фонтанела е признак на заболяване, но не само по себе си, а заедно с други симптоми.
Така че най-често фонтанелата се затваря бавно заради рахит. Този проблем се проявява при бебета и чрез неспокоен сън, изпотяване и появата на плешиво петно ​​​​на темето.
Случва се фонтанелата да се затвори още през първите шест месеца - причината за това е нарушение на метаболизма на калций и фосфор в организма.
Понякога майките се притесняват, че след като фонтанелата се затвори, главата на детето ще спре да расте. Това, разбира се, не е така, защото та нараства постепенно във всички зони на растеж, които минават по шевовете на черепа. 
Майките не трябва да се страхуват, че докосвайки фонтанела с ръка или гребен, ще “пипнат“ мозъка на детето. Въпреки че, разбира се, трябва да внимават и да не оказват прекалено голям натиск върху нея.

Как да оценим състоянието на фонтанела

- Обикновено фонтанелата не трябва нито да се издува, нито да потъва; докосвайки я с пръсти, лесно ще усетите пулсацията.

- Трябва да се консултирате с лекар, ако фонтанелата стане твърда на пипане, не се усеща пулсация вътре в нея, подува се или хлътва.
Консултирайте се, ако бебето е притеснено или, обратно, изглежда летаргично (обикновено фонтанелата може да се подуе, когато бебето плаче, но след това бързо се връща в първоначалната си форма.)

- Когато фонтанелата хлътне навътре, това може да означава тежка дехидратация. В този случай спешно трябва да му дадете вода или още по-добре - разтвор на глюкоза и сол и да се консултирате с лекар. 

Мона Василева

Коментари
Последни видеа