Гледайте през прозореца, пийте чай...

8 всекидневни неща за подобряване на психичното здраве

17 декември 2017 г.

Снимка: Shutterstock

Ако правите редовно следните няколко неща, ще усетите как благотворно въздействат върху начина, по който се чувствате, ще се предпазите от психични заболявания и ще подобрите физическото си здраве - ефектът е дългосрочен, уверява Обекти.бг.  

1. Отделяйте внимание на положителното

Положителните спомени подобряват психичното благополучие, е установило ново изследване. Хората, участващи в него, е трябвало да насочат вниманието си към положителни социални спомени - както върху собствените си положителни чувства, предизвикани от спомена, така и върху положителните чувства на другия човек. 

Резултатите показват, че след това упражнение хората се чувствали по-сигурни в социално отношение и положително настроени и отпуснати. Същевременно чувствата за вина и страх намалели.

2. Пийте чай

Чаят успокоява и ободрява. Той подобрява когнитивното представяне в краткосрочен план и може да помогне в борбата срещу Алцхаймер в дългосрочен. 

При всички положения е доказана връзката между редовната консумация на чай и по-доброто психично здраве. 

3. Не оставяйте дребните раздразнения да нарушават спокойствието ви

Справянето с дребните натоварвания и напрежения във всекидневието по положителен начин е ключово за дългосрочното здраве, сочи ново проучване. 

То установява, че хората, които остават спокойни и ведри в лицето на дребните раздразнения, страдат по-рядко от възпаления. И, разбира се, се чувстват по-добре. 

4. Не гледайте новините

Гледането на изпълнени с насилие кадри от новините в социалните медии може да предизвика симптоми, подобни на постравматичното стресово разстройство (ПТСР). 

Скорошно проучване е установило, че почти една четвърт от хората имат ПТСР-подобни симптоми след събитията от 11 септември и кадрите от самоубийствени атентати в социалните мрежи. 

5. Вземайте си микроелементите


Съвременните хора поглъщат повече калории от всякога, но много от тях не приемат необходимото количество хранителни вещества, необходими за здравето на мозъка, съобщава ново изследване. Учените посочват най-добрия начин, по който можете да си ги набавите. 

„Традиционното хранене с пълноценни, минимално обработени храни, при което има по-голям прием на зеленчуци, плодове, морски храни, пълнозърнести храни, ядки, бобови храни и леки меса, заедно с избягването на обработените храни, е по-вероятно да достави хранителните вещества, които осигуряват защита срещу патогенезата на психичните заболявания.“

6. Погледнете през прозореца

Хората, които живеят на място с гледка към вода, се радват на по-добро психично здраве, сочи друго проучване.

Ако живеете в близост до вода, всякакъв тип зелено пространство или дори тревен покрив също върши работа. 

7. Раздвижете се 

В сравнение с липсата на активност дори „леките“ нива на физическа активност се свързват с 50% по-добро психично здраве – това е изводът, до който е стигнало скорошно изследване. 

Колкото повече тренират хората, толкова повече те са защитени от психични разстройства. 

Но както многото, така и малкото упражнения се свързват с повече от 50% намаляване на риска от психични заболявания в сравнение с пълния застой. 

8. Мийте си зъбите

Редовното миене на зъбите може да намали риска от деменция с повече от една четвърт, са установили учени. Хората с по-малко от 20 зъба имат с 26% по-голям риск да развият когнитивни проблеми, които могат да доведат до Алцхаймер. 

Смята се, че дъвченето увеличава притока на кръв в мозъка, което на свой ред подобрява паметта. 

Източник: PsyBlog

Коментари
Последни видеа