Грип – 5 прости стъпки за защита

Не сме безсилни, но има правила, които често пренебрегваме

27 ноември 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Най-сигурното и най-просто средство да предпазване от грипа, което медицината предлага, са ваксините. Тук ще срещнем твърди опоненти, които обясняват, че те не дават 100 % защита и разкази от сорта „миналата година се имунизирах и се скъсах да боледувам“.

Без да спорим, припомняме, че имунизацията срещу грип създава защита само срещу грипния вирус ( един или няколко щама, които са вкючени във ваксината). 
Тази година у нас се очаква да циркулират 4 грипни щама - „Канзас“ и „Брисбейн“ от група А и „Колорадо“ и „Пукет“ от група В . Те са включени в четривалентните противогрипни ваксини за сезона.
Така че лекарите препоръчват на често боледуващи, на хронично болни и хора над 65-годишна възраст, както и на други рискови групи, да се имунизират и то преди да дойде грипната вълна.
Нужни са 10-15 дни от поставянето на ваксината до изграждане на имунитет. Тази година, сперед епидемиолози грипната вълна се очаква през декември, така че има още време. Това е за грипа, но заедно с грипните вируси в преходните сезони циркулират още поне 140 разновидности на парагрипни вируси, RS, на хрема и много други, които причиняват сходни заболявания. Срещу тях противогрипните ваксини "не работят". 
Добрата новина е, че за разлика от грипа, те много по-рядко водят до фатални усложнения.

Ето и още 5 прости неща, които всеки може да направи, за да се предпази и да засили имунните си сили. 

Движете се

Разходките на чист въздух укрепват имунната система. Ходете пеш поне 20 минути на ден. Най-простото е да слизате една-две спирки преди вашата, за да се приберете пеша.
Да не използвате асансьор и, естествено, не пропускайте съботно-неделните излети в планината.

Не е тайна, че въздухът в градовете е силно замърсен, а този в София - най-много, което създава предпоставки за често боледуване както и за влошаване на острите респираторни заболявания и на астмата.

Спете достатъчно

По време на сън, организмът зарежда батериите си с енергия, която е нужна на имунните сили.

Намерете своя начин за релакс

Стресът силно подкопава имунната защита. Така че, намерете начин да се освободите от стреса – масажи, СПА процедури, йога ...
И не забравяйте позитивното мислене.

Намалете риска от зараза

Щом влезете в къщи, мийте ръцете си старателно с вода и сапун.
Не пропускайте лицето – очите и най-вече носа.
Изплакнете и устата.

Не стойте в близост до хора, които кашлят и кихат - не се ръкувайте, а по време на епидемия избягвайте прегръдки и целувки по лицето.

При хрема, използвайте хартиени кърпички за еднократна употреба.

Носенето на маска, която покрива носа и устата, създава защита, но само ако остане суха и се сменя често.
Ако я носи болният, предпазва здравите. И обратното.

Ако в къщи има бебе или възрастни хора, това е защита, която задължително трябва да им осигурите. Не е най-сигурната, ама няма какво друго да предложим.

И проветрявайте често дома.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.