Идея на помощ: Какво да (не) правите, ако ви опари медуза

Защо ужилването ѝ е опасно, макар и да не е фатално

14 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Писъците по плажа, особено тези, издавани от детски гласчета, зачестяват, когато морската вода се затопли - това затопляне и цъфтежа на планктона карат медузите да се понасят към брега. Пищенето най-често е породено от погнуса при вида на желеобразните, слизести и пихтиести създания, или от допира с тези като че ли изпаднали в безтегловност морски твари.

Не подценявайте онова, което могат да причинят! Опарването на повечето видове медузи, включително тези, които живеят в Черно море, не е фатално, но не е и никак безобидно дори за големи хора, камо ли за малки деца, които имат много нежна и чувствителна кожа.

Това е така, защото медузите при докосване с пипалата си изпускат невротоксини, които природата им е дала, за да се защитават и да зашеметяват жертвите си. Някои хора са много алергични при този допир, а и без наличие на алергия може да се наблюдава силно парене, зачервяване, дразнене и дори мехури по кожата след срещата с медуза.

Особено болезнено е да ви ужили по слабините, корема и под мишниците, а ако сте алергични, може да се стигне до главоболие, замайване и повръщане.

Какво да направите:

- Веднага поставете лед или студен компрес на засегнатото място за обезболяване, като продължавате да охлаждате поне за около половин час;

- За извличане на токсините от кожата помага разтвор на сода бикарбонат в сладка вода, или компрес с оцет;

- Не разтривайте и не притискайте ужиленото място с пясък или с кърпа, за да не втриете навътре отровата;

- Твърденията, че наранения участък ще се облекци, ако намажете с амоняк или с урина, не са верни, тъй като амонякът не може да помогне в случая;

- Независимо от мерките, които сте предприели, непременно отидете на лекар възможно най-бързо, защото опарването може да провокира алергична реакция и влошаване на симптомите, изброени по-горе и може да се наложи прием на антихистаминови или противовъзпалителни лекарствени препарати.

Коментари
Последни видеа