Как недоспиването се отразява на майката

То често продължава 4-5 години

23 октомври 2022 г.

Снимка: Getty

Сънят има няколко функции. Една от основните е възстановяване и обработка на информацията, получена през деня.
Освен това по време на сън организмът достига пик в производството на хормона на растежа (затова казват, че „децата растат в съня си“).
Той обаче е необходим не само на децата, но и на възрастните.
Около една трета от хората редовно страдат от липса на сън и нарушения на съня. Този проблем засяга младите родители, особено майките.
Когато в семейството се появи бебе, те често не могат да се наспят. Този период продължава обикновено през първите шест години.

До какво води липсата на сън
Обикновено здравият човек се нуждае от 7 до 9 часа сън. Ако хронично не си доспива, това ще се отрази на здравето му, обяснява кардиологът д-р Юлия Фокина и ги посочва рисковете:

- намалена концентрация,

- забавяне на мисловните процеси,

- нарушение на паметта,

- трудност при вземане на решения,

- липса на сили,

- намаляване на производителността,

- емоционална нестабилност (промени в настроението, раздразнителност, тревожност),

- склонност към преяждане.

В допълнение, липсата на сън допринася за повишаване на кръвното налягане, намалява толерантността към глюкозата,  пада нивото на лептина (хормона на мастната тъкан). Когато той намалее, човек наддава по-бързо на килограми, а възпалителните процеси се активизират.

Какво се случва, ако не спите един ден

Проучване сочи, че липсата на сън в продължение на 24 часа значително повишава нивото на хормоните на стреса като кортизол, епинефрин и норепинефрин.
Освен това липсата на почивка води до намаляване на вниманието, работната памет (временно съхранение на информация в мозъчните структури, отговорни за паметта) и увеличава броя на направените грешки. Ето защо, например, след безсънна нощ не трябва да шофирате - опасно е!

Снимка: Getty

При новите родители проблемът с липсата на сън се появява след раждането на детето. Ако мъжът е лишен от сън средно 15 минути до един час на нощ, то майките спят значително по-малко. Особено тези, които кърмят.
Майка, която е хронично лишена от сън, може да развие следродилна депресия. Според статистиката това се случва с всяка осма майка.
В допълнение, поради липса на сън жената става раздразнителна, тревожна, а концентрацията ѝ намалява. Затова, ако не може да спи достатъчно през нощта, тя трябва да намери начин да спи пред деня. Това ще ѝ позволи да презареди енергията си и да възстанови ресурсите на тялото. Достатъчни са само 20-30 минути дневен сън.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.