Какви цветя са полезни за съхранение в спалнята

7 стайни растения, които могат да подобрят живота ни

23 Юни 2019 г.
Какви цветя са полезни за съхранение в спалнята

Снимка: Guliver / iStock

Растенията могат да оцветят живота ни, но и да то подобрят, като ни предпазват и пречистват. Затова е хубаво да знаем нещо повече за някои от цветята в дома и да се възползваме от съветите на специалиста по фитотерапия и психолог Светлана Бунас.

Алое вера

През нощта алое вера излъчва кислород и поглъща въглеродния двуокис, така че мястото му е в спалнята. Още повече, че това растение не обича гостите и е по-добре да го скриете от чужди очи. То защитава от злополуки вкъщи, твърдят някои и е истинска природна аптечка – промити листа от алое могат да се прилагат върху кървяща или инфектирана рана. А сокът от това стайно растение помага при главоболие и настинки.

Камелия

Един от най-красивите цъфтящи вътрешни растения е камелията и тя цъфти в най-студените месеци на годината - от ноември до май, за да разхубави дома. Камелията няма силна миризма и няма да нарушава съня. Цветовете и могат да бъдат прости, полу-двойни и двойни бели, розови и червени. Именно червената камелия се препоръчва за спалнята, защото осигурява „психологическа” помощ при сексуални проблеми.

Виолетка

Тя е предпочитана в почти всеки дом, но влиянието ѝ върху емоционалното състояние на човек зависи от нейния цвят. В спалнята е хубаво да сложите бели и лилави виолетки. Бялото успокоява силните чувства и когато човек е под силно напрежение или подвластен на силни емоии, това цвете внася баланс в настроението - предотвратя нервни сривове и намалява натоварването на нервната система.

Виолетата виолетка е ценна в случаите, когато обитателите на дома не живеят в разбирателство и между тях няма духовно единство. Пурпурно лилавото растение прочиства атмосферата от негативна енергия.

Червените и розови виолетки вдъхват чувство на удовлетворение. В резултат на това под финото влияние на тези растения, нуждата на човек от храна намалява за сметка на чувството на радост и удоволствие от работата и общуването.

Спатифилум/ spatifillyum

Това "восъчно" цвете с тъмнозелени листа абсорбира вредните вещества, които влизат в апартамента ни чрез въздуха - през отдушниците. Spathiphyllum нормализира екстремните настроения и е подходящ за всяка стая, но поставен в спалнята е гаранция за спокоен и здравословен сън.

Хлорофитум/ Chlorophytum

Това е шампионът сред цветята за пречистване на въздуха - няколко от тези тревисти растения с листа като зебра в бяло и светло зелено са достатъчни, за да абсорбират формалдехида, излъчван от синтетичните материали в топлоизолацията на апартамент със среден размер. Експертите установили, че за 24 часа това цвете почти напълно почиства въздуха от вредните микроорганизми. Интересното е, че неговите почистващи свойства се увеличават значително, ако в саксиите се постави активен въглен.

Здравец/гераниум

Снимка: Новите родители

Здравецът е сред най-ценените растения в народната медицина. Познато и като гераниум, това цвете с уханни листа отделя биологично активни вещества, които убиват стафилококовите и стрептококови бактерии. Препоръчително е да се съхранява в спалнята, защото, дишайки полезните съединения, произведени от него, човек се успокоява, което е много важно за стреса и безсънието.

Драцена/драконово дърво

Стара индийска легенда разказва, че някога на остров в Арабско море е живял кръвожаден дракон и пиел кръвта на слоновете. Но един ден стар и мощен слон успял да срази дракона. Кръвта им се смесила и напоила земята и след известно време на това място пораснали дървета, наречени драконови. Въпреки тази „кървава” легенда, експерти са открили, че драцената, която в действителност произхожда от екваториалните гори, дава жизненост, излъчва хармония и се грижи за приятния климат и положителна енергия у дома. Подходящо е за всяка стая.

Източник, превод Марина Атанасова

Образование

Имат ли растенията интелект

Здраве

Цветята вкъщи и доброто настроение вървят ръка за ръка

Заедно

4 неочаквани ползи от цветята в къщи

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Забавните приключения на любимите герои ще зарадват най-малките.

Снимка: Cartoonito

Родителите трябва да се научат да изслушват децата.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Певицата Шер. Снимка: Getty

 

Новини

Шер поднови връзката си с младия Александър Едуардс

Влюбените бяха засечени да вечерят в ресторант Funke в Бевърли Хилс

Майка изпраща детето си на училище. Снимка: Getty

Образование

Защо плачем, когато изпращаме детето на училище

Майка написа искрен пост и сподели нещо близко и разбираемо за много родители

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Заедно

Ако ви трябвам

Има начини детето да научи правилно цветовете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

На каква възраст децата научат цветовете

И по какъв начин може да им помогнете да направят това по-лесно

В даден момент на вратата на детската стая е възможно да се появи табелка "Не влизай".

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

3 причини защо децата е полезно да имат тайни от родителите

И как да ги предразположите да ви се доверят

Таткото може да бъде включен в грижите за бебето.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да накарате таткото да се почувства специален

След като бебето се появи, той лесно може да остане в сянка