Кога бременната наистина трябва да постъпи в болница

Дали си струва да лежите там една седмица или е по-добре да сте вкъщи

01 август 2022 г.

Снимка: Getty

В някои страни има практика да не се предприема нищо, ако до 12 седмица бременността е заплашена  от аборт. Специалистите там се ръководят от принципа на естествения подбор. Смята се, че ако плодът не се „захване“ стабилно, най-вероятно той не е жизнеспособен.

У нас, напротив, лекарите се стараят да съхранят всяка желана бременност.
Ако краката отичат, матката се „стяга“ и втвърдява или жената изпитва дискомфорт, гинеколозите силно препоръчват  да постъпи в болницата.
Много бременни обаче отказват да бъдат хоспитализирани.
В социалните мрежи може да се прочетат какви ли не лични истории в подкрепа и на едната, и на другата позиция.
Кога рискът да се откаже от болнично лечение и наблюдение е оправдан, отговаря акушер-гинеколога д-р Мария Шогенова

При хипертонус на матката не се налага болнично лечение

Често бременните се сблъскват с такъв проблем като хипертонус на матката. Гинеколозите смятат, че диагноза не е индикация за хоспитализация. Ако вашият лекар ви предлага болнично лечение, вероятно иска да се презастрахова.

„По принцип в днешно време има много малко основания за хоспитализация на бременната. Всъщност това е само предлежание на плацентата, при което има риск от преждевременно раждане.
Възбудимостта на матката е нормално състояние, тъй като тя е мускулен орган, който се свива в отговор на стимули. А дразнителят е плодът, който е вътре в нея. Матката има право да реагира на всяко движение чрез свиване. Ако в същото време дължината на шийката на матката не се променя и тези контракции не са систематични и ритмични, тогава няма индикации за хоспитализация “,
коментира експертът.

Прееклампсия и оток - каква е опасността

Често във форуми бъдещите майки се оплакват, че поради оток, силно наддаване на тегло и повишаване на кръвното налягане до 140/90 лекарят им настоява да постъпят в болница. Най-често страхът е от прееклампсия.
 

Снимка: Getty

Гестозата е остаряло понятие и означава прееклампсия, която се развива през втората половина на бременността. Отокът не е свързан с тази диагноза, той обикновено е отделен симптом.
Повишаването на налягането със загуба на протеин е характерно за прееклампсията, но загуба на протеин над 0,3 грама може да се счита за критична стойност. Ако стойностите са по-ниски и налягането се повишава умерено (до 140), е възможно амбулаторно лечение. 
Всеки случай се преценява индивидуално. 

Кога незабавно да отидете в болницата
Акушер-гинеколозите са съгласни, че прееклампсията, плацента превия и феталната хипоксия могат да бъдат реална заплаха за бременността.

- Превия - необичайно прикрепване на плацентата в долната част на матката. При тази диагноза често има кървене и висок риск от преждевременно раждане.

- Феталната хипоксия представлява директно заплаха за детето. Характеризира се с недостатъчно снабдяване на тъканите и органите с кислород. Това може да доведе до смърт на плода.
В такива случаи е по-добре жената да не поема риск и да постъпи в болница.
„Тук не може да се каже категорично: ако вървим по този път, ще има положителен резултат, а по този път са възможни проблеми. Смятам, че всеки въпрос относно здравето, ако не е животозастрашаващо състояние като кървене, свръхвисоко кръвно налягане или остра фетална хипоксия, не дава основание категорично да принуждаваме една жена да постъпи в болница, каза лекарката.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа