Може ли детето да вдигне температура от жегата

Как да разпознаете настинка от претопляне

15 август 2022 г.

Снимка: Getty

„Отидохме с 3-годишната ни дъщеря на море. Опитвахме се да не ходим на плаж от 11:00 до 15:00, но понякога по това време бяхме на улицата. На третия ден почивка, вечерта температурата на дъщеря ни се повиши - 37,8°C, дадох антипиретик. Други симптоми няма. Не прилича на топлинен удар. Може ли детето да вдигне температура от това, че навън е над 35 градуса?“, пита разтревожена майка.

Ето отговора на педиатъра д-р Ирина Писман.
Има две понятия: прегряване (изтощение на тялото от прекомерна горещина) и топлинен удар. Въпреки, че си приличат, има фундаментални разлики в тежестта на симптомите и последствията на двете състояния.

Симптоми на прегряване:

- повишаване на температурата до 38 градуса;

- хладна лепкава кожа въпреки топлината;

- настръгване;

- главоболие;

- замаяност;

- силно потене;

- жажда;

- раздразнителност;

- гадене и/или повръщане.

Симптоми на топлинен удар:

- висока температура - до 40 градуса;

- липса на изпотяване;

- объркване, дезориентация;

- кожата е гореща, суха, зачервена;

- гадене, повръщане, диария;

- силно главоболие.

Може ли детето да вдигне температура от жегата?
Най-често първо се получава прегряване на тялото и ако не се вземат мерки, може да се стигне до топлинен удар с по-неприятни и сериозни последици. 
Тези състояния не трябва да се бъркат със слънчевата алергия, която се проявява предимно с кожен обрив, понякога със сърбеж, но без температура.
Ако детето има алергия към слънцето, трябва незабавно да го заведете на сянка, в хладно помещение, да му дадете антихистамин и да намажете кожата с кремове, съдържащи пантенол, за да я успокоите.

Кои деца са най-чувствителни към топлина?
- Децата с хронични заболявания трябва да бъдат под специално наблюдение, тъй като за тях последствията от топлинен удар могат да бъдат по-тежки.

- Децата с наднормено тегло или тези, които в момента са болни, са с повишен риск от топлинен удар.

- Малките деца до 2 години. Системите, отговорни за терморегулацията, все още са недоразвити. При малки деца към изброените симптоми може да се добави учестено дишане и дори летаргия.

Снимка: Getty

Как да предпазите детето си от прегряване
- Давайте му по-често да пие обикновена неподсладена вода. Всяко дете трябва да има собствена бутилка вода, а родителите са длъжни да контролират режима на пиене.

- За разходки в горещо време изберете леки, памучни дрехи, които не ограничават движенията, които покриват кожата от слънцето колкото е възможно повече.

- Периодично оставяйте детето в хладна стая.

- Нанасяйте слънцезащитен крем върху кожата, върху всички открити части на тялото и повторете мазането след къпане и на всеки 2 часа.

- Планирайте разходките сутрин (преди 11:00) или вечер (след 17:00). Ако се окажете с дете на улицата в жегата, не му позволявайте да играе активни игри, да прави физически упражнения. В краен случай давайте повече вода и се уверете, че то периодично почива на сянка.
Трябва да се помни, че топлинен удар може да се получи дори при облачно време и на сянка, ако въздухът е успял да се затопли много. Същото състояние се получава и в горещи непроветрени помещения.

Първа помощ при прегряване
- Незабавно преместете детето в хладна стая през следващите 24 часа. Охлаждането на тялото ще помогне:

- облейте го с хладен душ или го сложете във ваната;

- може да сложите пакет замразени зеленчуци, увит в кърпа, върху главните кръвоносни съдове;

За да не допуснете дехидратация, трябва да давате на детето вода и специални разтвори с микроелементи - електролити. Продават се в аптеките. Можете да давате ибупрофен.  И е добре да остане на леглото.

Мона Василева
 

 

Коментари
Последни видеа