Очите на новороденото сменят цвета си. Кога?

По нюанса им може да познаем кога е гладно или дали му се спи

13 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / iStcok

Много често бебето се ражда с гълъбовосини очи и родителите силно се надяват те да се запазят такива за цял живот. Само че обикновено не се случва. Те постепенно стават по-тъмни и променят цвета си.
Това е така, защото бебето изработва много малко меланин – пигмент, който оцветява и ириса. С времето производството му се увеличава и светлосините очи стават сиви, зелени, кафяви.
Колкото повече е производството на меланин, толкова по-тъмни стават те.
Недоносените се раждат със сиви очи с тъмен оттенък. Рисунъкът (криптите и лакуните – лимфни пространства) не са изразени – те се определят към 33-34 седмица, обясняват специалисти пред deti.mail.ru.

Кога се променя цветът?

Оттенъкът на ириса се определя от настроението и от някои физиологични особеностите както при бебетата така и при възрастните. Например от сълзите цветът става по-наситен, защото склерата се овлажнява.
Други различия в нюансите се свързват с хормонални промени или болести.
По малките промени в цвета може да се установи, че бебето е :

- гладно – очите придобиват по-тъмен оттенък,

- иска да спи – мътен поглед,

- разстроено е – ирисът става по-ярък, със зелен оттенък,

- в добро настроение е – очите са светли, със синкав оттенък.

През първите няколко години от живота цветът на очите на бебето се променя няколко пъти – във възраст 6-9 месеца, когато меланинът започва да се изработва по-интензивно.
Окончателният цвят на очите обикновено се получава към 3-4- годишна възраст.

Ако ще са кафяви, окончателният цвят се установява още към 3-ия месец, защото тогава меланинът се изработва най-интензивно.

Коментари
Последни видеа