Все повече деца с проблеми в зрението

Как да разпознаем признаците на увреждане

01 февруари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Късогледството при децата взема епидемични размери, алармират офталмолози. Годишно малчуганитe, които се диагностицират с тази аномалия, се увеличат с 3 процента.

През 2017 г. от късогледство са страдали 13% от децата на възраст 4-10 години.  Докато през 2016 г. този процент е бил 10. 

Почти всички деца се раждат със слабо късогледство  (миопия). Това е една от най-честите аномалии на зрителния апарат. Тя се изразява с невъзможност за фокусиране на предмети, поставени на голямо разстояние от очите, като с същото време близките се виждат точно.
С напредване на възрастта обаче диоптърът намалява и обикновено изчезва.
Когато тръгнат на училище, повечето деца вече са с нормално зрение.

Ако обаче наистина има нужда от диоптър, очила  трябва да се сложат още преди училище. Защото, ако късогледството не се коригира навреме, бавно, но сигурно и трайно уврежда зрението. 
Детето ще се опитва да фокусира предметите и ще напряга очите си. Това ще доведе до умора, особено при работа на близко – четене, писане, работа на компютър. Резултатът е главоболие, зачервяване, дразнене и сълзене.

Ето причините:  

- Децата прекарват твърде много време пред екраните – те стоят пред таблети, телефони, компютри, телевизори ...
Като времето, което отделят за гледане, е средно по 2 часа на ден. Колкото повече малките използват електронни джаджи, толкова е по-вероятно те да имат проблеми с очите.

- През последните години децата стоят по-малко навън, на открито. Така се лишават от естествена и слънчева светлина. А това е лошо и за зрението.

- Установяването на диоптър и поставянето на диагноза става твърде късно – когато детето навърши към 4 години и половина. Това е така, защото родителите на разпознават симптомите и късно търсят консултация със специалист.

Признаци, които издават проблем със зрението, според специалистите, цитирани от parents.fr.

- Детето рисува и пише, заболо нос в тетрадката;

- Когато чете, си приближава книгата до лицето;

- Не ви разпознава, ако сте далече от него;

- Когато чете, често му се губи част от изречението и се налага да го следи с пръст;

- Оплаква се от главоболие;

- Не харесва игри, които искат добро зрение на далеч – тенис, топка.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа