Защо бременната постоянно тича до тоалетната

До кога продължава дискомфортът и на какво се дължи

25 януари 2023 г.

Илюстрация: Shutterstock

„Имам проблем: постоянно тичам до тоалетната, защото ми се пишка - и денем, и нощем. Сега съм бременна в 9 седмица и като цяло се чувствам доста добре, тестовете също са нормални. Но тези нощни разходки са малко изтощителни. Събуждам се три пъти през нощта, на работа дори колегите вече са забелязали, че като по часовник ходя в тоалетната. Казаха ми, че това ще продължи само през първите месеци на бременността, след това ще е по-лесно. Не съм сигурна. Кажете ми каква е тази странност и колко ще продължи", пита бъдеща майка.

Ето отговора на консултант на Parents.

При здрави жени това явление се свързва с физиологични причини, свързани с привикване на тялото към носенето на бебето.

Позивите се считат за чести, ако са повече от 8-9 пъти на ден. Обикновено тогава се отделя само малко количество урина.
Бременните могат да имат около 20 посещения в тоалетната на ден, като отделеното дневното количество урина може да стигне до 1,5-2 литра. Но това зависи от режима на пиене на течности ( при консумация до 1,5-2 литра течност на ден).
Някои жени се оплакват, че трябва да стават няколко пъти през нощта – това също се счита за нормално.
Причината е, че функцията на бъбреците зависи от положението на тялото на жената.

Когато през деня тя стои права, е възможно краката ѝ да се подуят. А през нощта, когато е в хоризонтално положение, бъбреците се „включват“ и започват да филтрират течността, идваща от отока.

Основните причини за често уриниране в ранните етапи на бременността са:
- повишено производство на прогестерон - този хормон отпуска мускулната тъкан, като помага за поддържане на бременността. В резултат на това урината се задържа по-слабо, позивите за уриниране зачестяват поради намаления тонус на пикочния мехур.

- повишено кръвоснабдяване в малкия таз - поради близостта на пикочния мехур до матката той е по-чувствителен. Рецепторите са „пълнене“ реагират по-силно.

- активна работа на бъбреците - по време на бременността бъбречният кръвен поток се увеличава 1,5 пъти. Това осигурява постоянно обновяване на околоплодната течност и навременното отстраняване на метаболитните продукти от кръвта на майката. В резултат на това се произвежда повече урина.

Основната причина за честите позиви за уриниране през втория и третия триместър е повишеният натиск на матката върху пикочния мехур.

Снимка: Shutterstock

Някои заболявания също причиняват чести позиви
Инфекции
- промените в таза при бременните и понижението на имунитета повишават риска от развитие на уретрит, цистит, пиелонефрит. Те са придружени не само от често уриниране, но и от болка, дискомфорт в областта на възпалението, усещане за парене;

гестационен диабет - повишаване на кръвната захар и нарушение на въглехидратния метаболизъм. Количеството отделена урина се увеличава значително.
Повишеното уриниране по време на бременност обикновено не причинява болка и дискомфорт, сърбеж и парене. Ако има такива оплаквания, е наложително да се свържете с уролог и гинеколог.

Кога ще свърши
Това явление започва още от първите дни на бременността и е особено изразено до около 12 седмици. По-късно позивите постепенно намаляват, тъй като до 4-5 месец тялото се адаптира към новите условия. Диафрагмата се повдига, създавайки повече пространство за нарастващата матка и "разтоварвайки" тазовите органи.
Честото уриниране по време на бременност през втория триместър може да означава инфекция или възпаление. Но в някои случаи това е проява на индивидуалните характеристики на организма.
През третия триместър е възможно обратното явление – задържане на течности. Но колкото по-близо е раждането, толкова по-чести стават позивите за уриниране.
През последния месец от бременността матката се спуска и притиска органите на отделителната система.

Може да намалите дискомфорта, ако:

- спазвате режим на пиене - трябва да пиете достатъчно, но не трябва да прекалявате. Дайте предпочитание на водата пред сладките напитки.

- диетата е балансирана - трябва да изключите диуретичните храни (цитрусови плодове, пикантни храни), както и тези, които причиняват запек.

- правете ежедневни упражнения, които ще помогнат за укрепване на мускулите на таза чрез трениране на сфинктерите на вагината и ануса.

- отделяте време за почивка - сънят през деня е много полезен, особено в по-късните етапи – когато тялото е в хоризонтално положение, пикочният мехур се изпразва по-бързо. В резултат: натоварването на бъбреците по време на нощната почивка намалява.

- поддържайге имунитета - избягвайте преохлаждане на тялото, приемайте витаминни комплекси, които лекарят е предписал.

- максималното изпразване на пикочния мехур също ще помогне - няма нужда да ограничавате желанието и да се опитвате да се стискате. За да се изпразни напълно пикочният мехур, за бременната е по-лесно да уринира под душа.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.