Зоната за салати в хладилника e най-мръсна

На всеки квадратен сантиметър в нея има 8000 бактерии

17 май 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Хладилникът е склад за бактерии. Не се надявайте, че студът ги мори. Най-нехигиенично е в така наречената зона „свежест“, където стоят пресните зеленчуци, салатите и плодовете. Там на един квадратен сантиметър пъплят 8000 бактерии. А това е 750 пъти над допустимите и безопасни за човек норми.

В отделни случаи там могат да се открият до 129 000 бактерии на квадратен сантиметър. Като разнообразието им е стряскащо. На рафтовете „се заселват“ най-опасните – салмонела, листерия и дори е-коли. 
Само за сравнение на квадратен сантиметър върху пода в кухнята пълзят около 10 хиляди микроби, върху масата около 11 хиляди, а в тоалетната - над 100 000, въпреки използването на хигиенни препарати.

Бактериите живеят и се множат в хладилника, така че храните, оставени на съхранение там, не са безопасни. Консумацията на заразените продукти може да доведе до хранително отравяне.
Ако продуктите се съхраняват продължително време и започнат да гният, рискът от зарази се увеличава многократно. Според европейските норми, повърхности, които влизат в досег с храната ни, могат да имат най-много 10 бактерии на един квадратен сантиметър, сочи ново проучване.

В отделението за салати постоянната температура е около седем градуса. За да се съхранят различните продукти, е добре да са поотделно. Те могат да се увият във фолио или да се сложат в отделни съдове. Някои зеленчуци отделят вещества, които могат да доведат до по-бързо загниване на околните храни.

Когато пазаруваме, обикновено бързаме да сложим всичко в хладилника. Понякога дори с опаковките. Разчитаме, че студът ще „замрази“ и ще умори бактериите. Това няма как да се случи – температурите не са достатъчно ниски.

От друга страна, ако микробите вече са попаднали в продукта, и след “дълбоко замразяване”, ще останат живи. Студът само леко ще забави жизнените им функции, но храната може да причини тежко стомашно разстройство, твърдят токсиколози.

Снимка: Guliver / iStock

Затова първата работа е да измиете продуктите, които ще сложите на студено. Махнете фолиото или хартията, която се е напоила със саламура или сок от месото. Сложете ги в затворен съд.
Подредете ги така, че между тях да има разстояние, за да се изстудяват равномерно.

Другият начин да се предпазим от бактериите, е като редовно мием хладилника. Това обаче трябва да става поне веднъж месечно.
Като отделението, в което се държат свежите салати, трябва да се мие със сапун и гореща вода, след което да се подсуши добре.

Мона Василева 

Коментари
Последни видеа