Възпалено гърло, хрема и ангини: може ли без антибиотик

В кои случаи лечението с хомеопатия е от помощ

05 Декември 2023 г.
Възпалено гърло, хрема и ангини: може ли без антибиотик

Хомеопатични лекарства. Снимка: Getty

 

Възпалено гърло, хрема и ангини, които се повтарят – това е сценарият, който изправя косите на всяка майка. Ако детето ходи на градина или на ясла, боледува често. И това не е новина.
Нормално е в преходния сезон малкото дете да боледува 1-2 пъти на месец. Така пише в медицинската литература. На практика се случва по-често - от 3 до 7 пъти, а това тревожи родителите.

„Една от най-често срещаните причини за консултации с лекар през есенно-зимния сезон са болките в гърлото и ангините. Понякога те възникват инцидентно, друг път се повтаря тчесто. Това създава тревоги на родителите, защото децата често вдигат висока темепература“ , обяснява общопрактиващият лекар и хомеопат д-р Даниела Карабелова. Тя бе лектор на международната научна и медицинска образователна кампания „За Хомеопатията“.

Д-р Даниела Карабелова. Снимка: личен архив

„Най-опасният причинител на ангини е стрептококът и инфекцията с него може да причини сериозни увреждания. Не трябва да забравяме обаче, че има разлика между ангина и зачервено, болезнено гърло. Ангината лесно може да се докаже с тест и тогава лечението задължително е с антибиотик.
Болките в гърлото, обаче много често се дължат на вирусна инфекция, за която не е необходим антибиотик. Безотговорният прием е изключително опасен и може да доведе до антибиотична резистентност. Правилното лечение може да се назначи само и единствено от лекар
“, обяснява д-р Карабелова.

„Хомеопатията не замества антибиотично лечение. Когато то е наложително, лекарят, разбира се, ще го предпише. Но хомеопатията може да предотврати развитието на болестния процес към бактериална суперинфекция, както и за прохфилактика. Така антибиотици се налага да се пият по-рядко. Всяка терапия, която помага и може да намали антибиотичния прием е важна за обществото. Дългогодишният ми опит като общопрактикуващ лекар безспорно показват положителния ефект на хомеопатията върху здравето на моите пациенти от деца, през бременни до пенсионери" , каза още тя. И даде няколко конкретни примера.

Зачервеното гърло много добре повлиява комбинацията от Belladonna 9 CH, Mercurius solubilis 9 CH, Pyrogenium 9 CH, три пъти по пет гранулки дневно от трите хомеопатични продукти.
Най-честите инфекции през преходните сезони се дължат на стрептокоите. Ефективно им противодейства Streptococcinum 15 CH. 
За вечно зачервеното гърло и повтарящи се фаринготонзилити д-р Карабелова препорачва Phytolacca decandra 9 CH , а при чести инфекции от помощ ще са: Silicea 9 CH и Echinacea angusigolia 5CH

Науката 

Не се налага съвременните майки са бъдат убеждавани - те сами предпочитат да не дават антибиотик, ако има алтернатива и състоянието на детето позволява.
Но за тези, които търсят научни доказателства, лекарката цитира последни проучвания.

Съществуват и редица медицински проучвания за приложението на хомеопатията при лечение на инфекции на горните дихателни пътища, които еднозначно показват ефективност и изключват плацебо ефекта. Такива са клиничните наблюдения при деца, когато няма влияние на ефекта плацебо.
Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е EPI3, проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти. То показва, че пациентите лекувани с хомеопатия при инфекции на горните дихателни пътища приемат с 57% по-малко антибиотици и с 46% по-малко медикаменти, които понижанагт темперетурата и действат противо възпалително. 

„Хомеопатичното лечение е много добре прието и ценено от българското население. 72% от съгражданите ни имат доверие в хомеопатията. 88% от използвалите хомеопатия заявяват, че са доволни от лечението си с нея. Едновременно с това близо 9 от 10 българия смятат, че конвенционалната и алтернативната медицина се допълват“, каза д-р Персиан Буков, председател на Българската асоциация на производителите и вносителите на хомеопатични лекарства при представянето на данните от национално представително проучване сред българското население на възраст над 18 години. То е проведено от международната агенция за пазарни проучвания Harris Interactive през март 2023 г.

Проучването показва, че 65% от нашите сънародници са използвали поне веднъж хомеопатия през живота си, като за последните 12 месеца това твърдение е потвърдено от над половината от респондентите (54%).
Използващите хомеопатия са мотивирали избора си на този тип медикаменти с факта, че при хомеопатията няма странични ефекти и е създадена на базата на натурални съставки. Данните от проучването показват още, че 2/3 от българите имат намерение да използват хомеопатични проукти в бъдеще.
Най-често (54%) хомеопатията намира приложение като естествена алтернатива на традицицонните лекарства при ежедневните неразположения (болки в мускулите, настинка и т.н.).

38% от анкетираните са споделили, че ползват хомеопатични продукти за или като част от лечението си на хронични заболявания (алергии, екзема, рецидивиращ бронхит, синузит). 1/3 от респондентите са посочили, че прилагат хомепатични лекарства при грижата за децата си.

Веселина Мончева

 

Още от Здраве

Йогата е полезна е за малчуганите

Снимка: Shutterstock

10 ползи от йогата при децата

Снимка: Guliver / Getty

Хрема, кашлица, болки в гърлото - какво стои зад феномена „често боледуващо дете”

Познаването на пола на бебето може да е наистина важно.

Снимка: Shutterstock

Защо е важно да знаем пола на бебето

Дете, което се храни с апетит. Снимка: Getty

Ако бебето е с атопичен дерматит, изследвайте нивата на имуноглобулин Е

Момиченце прави първи самостоятелни стъпки. Снимка: Getty

 

Любопитството на бебето расте всеки ден, то вече ходи

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Йогата е полезна е за малчуганите

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Новороденото разпознава родителите, още преди да ги е видяло.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как бебето разпознава родителите, още преди да ги види

Езикът на мама и татко остава закодиран в мозъка на детето, далеч преди то да се появи на бял свят

Дете слуша аудиокнига. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

6 “за“ и 6 „против“ аудиокнигите

Психолози: не бива да изместят традиционната печатна книга от ръцете на детето

Семейство готве, заедно с децата. Снимка: Getty

Да поговорим

5 шведски правила за възпитание

Детето трябва да се възприема като личност и още от раждането изборът му да се уважава

Момиченце прегръща майка си. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Мамо, дебела ли съм?

Научете дъщерите си колко е важно да се харесват

Това занимание е полезно и за сръчността на малчуганите.

Снимка: Shutterstock

Свободно време

Да посрещнем Баба Марта

Този път ви предлагаме малко по-сложно занимание

Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Хрема, кашлица, болки в гърлото - какво стои зад феномена „често боледуващо дете”

Какви са възможностите за профилактика и лечение с хомеопатия