Кога маже бебето ви да започне да ги консумира
Яйцата са полезни за най-малките, но е добре да се съобразите и с препоръките на лекарите.
Снимка: Shuttestock
Въвеждането на твърди храни в бебешкото меню може да е забавен и вълнуващ етап, но също така е свързан с доста несигурност. Може би се чудите дали бебето ви е готово да се храни безопасно с твърди храни, а дори и да е, може да не сте напълно сигурни кои храни са подходящи от самото начало.
Ако се колебаете дали можете да поднесете на бебето си яйце на масата, знайте, че яйцата са отлична храна за децата на възраст над 6 месеца. Стига да са напълно сготвени, те са добър източник на белтъчини и желязо, които са нужни за развитието на най-малките.
Яйцата са полезна храна за бебетата над 6-месечна възраст.
Снимка: Shutterstock
Въпреки че често посочваме възрастта като показател (около 6-месечна възраст), че бебето е готово за твърда храна, към която се причисляват и яйцата, маркерите за развитие също са важен знак. Признаците за готовност включват добър контрол на главата, седене без опора, липса на рефлекс за изтласкване на езика, развиваща се щипкова хватка, тегло поне два пъти по-високо от теглото при раждане и проявен интерес към трапезните храни.
Яйцата са универсална храна, която осигурява на бебетата много хранителни ползи.
Яйцата съдържат холин. Това е основно хранително вещество, необходимо за функционирането на метаболизма. Холинът подпомага развитието на мозъка и укрепва паметта, а недостигът му може да причини проблеми с черния дроб. Внимателното хранене на бебето с богати на холин храни като яйцата може да му помогне да си набави достатъчно количество.
Желязото е също важно хранително вещество за бебетата. „На около 6-месечна възраст детето се нуждае от храни с високо съдържание на желязо, за да попълни запасите си от него, които са били изразходвани през първите 6 месеца от живота му“, обяснява детския диетолог Ейми Тайлър-Смит.
Бебетата на възраст от 7 до 12 месеца се нуждаят от около 11 милиграма желязо дневно. Едно яйце съдържа около 1,67 милиграма желязо, което покрива голяма част от дневните нужди на детето ви. След този момент е важно да се набавя достатъчно желязо от хранителни добавки или от хранителни източници.
Яйцата са източник на висококачествени протеини. Бебетата на възраст над 6 месеца се нуждаят от около 1,12 грама протеин на килограм тегло. Така че едно 8-месечно дете, тежащо около 10 килограма, се нуждае от около 10 грама протеин дневно.
Едно яйце съдържа около 12 грама белтъчини, така че само по себе си може да покрие дневния прием на белтъчини, дори ако някои парчета се окажат на пода.
Макар че храненето на бебето с яйца има много предимства, съществуват някои малки рискове, които трябва да вземете под внимание и да спазвате предпазни мерки, за да ги избегнете.
Животинските храни с високо съдържание на белтъчини, като яйцата, обикновено са лишени от фибри и могат да причинят запек, ако не се консумират заедно с храни с високо съдържание на фибри. Най-добрият начин да се преборите с това е да предлагате много храни с високо съдържание на фибри, като плодове и зеленчуци, както и достатъчно течности под формата на кърма или адаптирано мляко.
Яйцата са едни от деветте най-големи алергена, затова трябва да ги въвеждате внимателно в бебешкото меню и да следите за реакция. Препоръчва се бебетата да бъдат изложени на често срещани алергени в ранна възраст, но не като първа храна. Хранете детето си с яйца, без да въвеждате нищо друго ново в диетата му в продължение на три до пет дни, и наблюдавайте внимателно за признаци на алергия.
Ако бебето ви не получи отрицателна реакция към яйцата, може да продължите да го храните с тях. Това се препоръчва, за да се намалят шансовете за поява на алергия.
Бебето ви може да предпочита бъркани или твърдо сварени яйца, но не бива да ги консумира прекалено рохки или поширани. Бебетата трябва да консумират само напълно сготвена храна, за да се избегне риска от салмонела. За да се счита консумацията за безопасна, жълтъкът не трябва да тече изобщо.
Стана ясно, че след като бебето ви започне да се храни с твърди храни, е безопасно да въведете яйца. В случай, че е алергично, е препоръчително да изчакате, докато бебето ви не започне да консумира други твърди храни.
Сервирайте яйцата напълно сварени, така че жълтъкът да не тече. Сварете цялото яйце или сервирайте само жълтъка. Макар че голяма част от хранителните вещества се съдържат в жълтъка, затова е препоръчително да се дава цялото яйце.
И двата варианта са безопасни: бъркане или твърдо варене на яйцата. Можете да приготвите омлет и след това да го нарежете на лентички с големина на пръст за самостоятелно хранене на детето. Или пък намачкайте твърдо сварено яйце с авокадо, ако храните бебето си с лъжичка.
Съобразете количеството с възрастта на детето.
Снимка: Shutterstock
Родителите често се чудят дали могат да дадат на бебето си по-голямо количество здравословна храна. Но стига да предлагате на бебето си различни видове храна през деня, вероятно няма да му давате твърде много яйца.
Количеството яйца, които да давате на детето си, зависи от неговата възраст. От 6 до 12-месечна възраст се препоръчва консумацията да бъде по-ограничена. От 1 до 2 години препоръчителното количество е 1/2 яйце в рамките на 3-4 порции протеини дневно. А от 2 до 3 години - 1/2 яйце в рамките на 4 порции протеини дневно.
Някои бебета може да обичат яйцата и да искат повече, а за други може да се окажат не най-любимата храна.
Определено яйцата са безопасен хранителен продукт за мъниците, стига да следвате горепосочените препоръки. Ако все пак имате някакви въпроси или притеснения, може да се консултирате с педиатъра на детето ви.
Елена Николова по материали от Verywell family
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари