10 златни правила за подобряването му
Водата трябва да се превърне във ваш постоянен спътник.
Снимка: Shutterstock
Храносмилането през лятото не е толкова лесно. Високите температури, влажността, излагането на слънчева светлина, изкривеният ритъм на живот и не толкова строгите хранителни навици могат да се превърнат в пречки за храносмилателната ни система.
По този начин консумацията и смилането дори на леки храни може да се превърне в дълго и сложно, което прави човек да се чувства уморен, натежал и постоянно подут. Трябва да знаете обаче, че някои здравословни навици могат да подобрят бавното храносмилане.
Ето кои са те и 10 златни правила, които могат да ви помогнат в горещите дни!

Барбекюто може да бъде и със зеленчуци.
Снимка: Shutterstock
През горещия сезон тялото се нуждае от по-малко калории, защото когато не се бори със студа, активността му намалява.
То обаче изпитва важна необходимост от повече течности, но те не се задържат в него, а се разпръскват чрез изпотяването. Така че не забравяйте да увеличите приема на минерални соли и вода.
Друга предпазна мярка за справяне с бавното храносмилане е спазването на балансирана и разнообразна диета. Всяко хранене трябва да съдържа въглехидрати, протеини, фибри, витамини и ниско съдържание на мазнини.
Всъщност именно мазнините и като цяло всички преработени ястия изискват дълго време за усвояване и значителен ангажимент от страна на тялото, което вече е поставено пред едно изпитание - високите температури.
Пропускането на хранения или елиминирането на храни от менюто, считани за тежки – каквито са въглехидратите например, е безполезно, защото точно от зърнените храни получавате енергията, от която се нуждаете, за да посрещнете горещите летни дни.
Съветът на специалитите е да предпочитате консумацията на плодове и зеленчуци извън основните хранения. Плодовете и зеленчуците са освежаващи, детоксикиращи и богати на минерални соли и витамини, така че се считат за истински натурални лекове за подпомагане на храносмилането.
Много е важно да не спирате напълно физическата активност, поради това, че навън е твърде топло. Движението е приятел на храносмилането.
Дори обикновена разходка в най-хладните часове е достатъчна, ако не можете да се посветите на плуване или разходки по плажа. Ще храносмилате много по-лесно и най-вече ще премахнете усещането за подуване и тежест в стомаха и краката.

Макар да разхлаждат в първия момент, газираните напитки не са добър приятел на стомаха през лятото.
Снимка: Shutterstock
За какво по-точно става дума? Това не е диета, която трябва да спазвате, а просто нов начин на хранене, който е съвместим с топлото време. И не говорим за отхвърляне на групи храни, а само за силното им ограничаване. Това са: мазните ястия, сладкишите и червените меса.
Това всъщност е много лесно за спазване. На минерални соли са богати всички свежи зеленчуци и сезонни плодове. Колкото по-разнообразно присъстват в менюто ви, толкова по-различни минерали ще поемате по напълно естествен път.
През лятото е препоръчително да избягвате приготвянето на храна чрез пържене. Също така е добре да не използвате при готвенето сметана и масло, тъй като те правят ястията по-тежки и трудни за храносмилане.
Тук тънкостта е да хапвате повече сурови зеленчуци и да избягвате салати с участието на трудни за смилане съставки: паста, картофи, майонеза, сосове, месо. Колкото по-лека, но засищаща е салатата, толкова по-добре е за стомаха.
Всяка храна, която има някакъв проблем при съхранението, е потенциално опасна и е по-добре да я изхвърлите, отколкото да я изядете. Така се предпазвате от евентуална бактериална инфекция или по-сериозен проблем. Като под лошо съхранени храни, следва да се разбират не само консерви и буркани, а също така колбаси или пушени риби.
Но не консервирана (не само заради съхранението, за което вече стана дума), а прясна. Лятото е далеч по-добре да хапвате риба, отколкото месо, било то и постно (птиче). Освен това рибата е изключително полезна за здравето и дава на организма много ценни вещества, без да тежи на храносмилателния тракт.
Газираните напитки съдържат много захар, а ако не е захар, то е подсладител, който също не е полезен за организма. Пакетираните в кутии сокове са също силно подсладени, което не ги прави полезни, въпреки че се водят сокове. И с двете рискувате да напълнеете, а и натоварвате хранослимането си. Заменете ги с обикновена вода и прясно изцедени сокове, с които обаче ни бива да прекалявате.
Както казахме те също могат да бъдат неблагоприятни, тъй като също съдържат захар, макар и фруктоза. През лятото обаче фибрите от тези сокове могат неприятно да раздразнят стомаха, което е друг риск. Не на последно място, в стомаха тези сокове ферментират и образуват газоде, което пък води до неприятно подуване. Така че колкото по-малко, толкова по-добре!
Но много вода! На ден е добре да изпивате поне 1,5 литра в топлото време. А ако е повече, още по-добре. Водата няма калории, но пък утолява чудесно жаждата и компенсира потенето, предпазвайки ви от дехидратация.
Освен, че са силно калорични, те имат и друг неприятен ефект. През лятото увеличават усещането за топлина и стимулират потенето, а така тялото се дехидратира много бързо. Леко питие вечер – да, но нека не е повече от едно и за предпочитане с много малко твърд алкохол или изобщо без него.
Деси Тодорова по материали от Melarossa
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари