5 факта, с които да са наясно бъдещите татковци

За да влязат по-лесно в роля и да не изпадат в шок точно, когато майката има нужда от тях

Снимка: Guliver / iStock

Нервна, супернервна и непредвидима става почти всяка бъдеща майка някъде към 15-ата седмица от бременността. То да беше само раздразнителността…

Дори бременността да е дългоочаквана, обмислена и планирана, след първоначалната изненада и радост двойката започва да изпитва сериозен стрес покрай многобройните въпроси и задачи, които има да се разрешават до появата на бебето.

А в това време много мъже изпадат в шок и, да си кажем честно, не се държат особено адекватно точно, когато от тях се очаква опора, грижовност, прегръдки и любов.

За да се избегнат ситуации, в които бъдещите татковци кършат ръце безпомощни, е хубаво да бъдат наясно с няколко факта още от самото начало на дългия път, който предстои. И тъй, примирете се - бъдещите майки са:

Нервни и раздразнителни

Мили татковци, приемете, че вашата половинка е друг, много по-напрегнат и лесно раним човек, приемете го присърце и не си и помисляйте да обиждате и да се карате.

Не трябва и да критикувате много много. Съчувствайте ѝ и не я дразнете, не спорете за глупости, покажете, че ви пука за нея.

Знаем от опит, че скандалите (не само в бременния период, но тогава особено често) възникват за дребни неща. Проблем с комуникацията е способен да разрази голяма драма, например, че правите нещо не както трябва, или както на жената ѝ се иска, че сте твърде бавен/необщителен/дразнещ/изискващ…

Че това, което сте казал, не е точно това, което сте направил, че сте се прибрал късно, че сте безразличен към бременната и бъдещото дете.

Мъжете просто не знаят как да се приспособят към кълбото от нерви, което представлява бъдещата майка.

Никой не ви казва да носите бременните си жени на ръце през тези 9 месеца, нито да поощрявате капризите им, но при всички положения те имат нужда от повече време с половинката си, нужда от това мъжът да се поинтересува от това какво ѝ е препоръчал лекарят, какъв е резултатът от изследването, как се чувства, дали бебето рита, какво планира тя за вечерта и т. н. и т. н.

Слаби и без апетит

Подобно състояние – на дискомфорт, се смята за естествена адаптация на организма към новото положение и хормоналните промени, които обикновено възникват около 12-13-ата седмица от бременността.

За да помогнете на жена си да се справи с неприятния етап, може още със ставането от леглото да ѝ приготвите закуска, да изолирате дома ви от силни шумове и миризми, които биха провокирали неприятни чувства и пристъпи на повръщане у нея.

Подаряването на цветя, на свежи плодове, на храни с лек и нежен вкус и аромат помагат.

Повишената чувствителност към миризми до към 3-я месец си е проблем за бременните, затова внимавайте за силни подправки, силни парфюми – дори една ароматна свещ, любима допреди няколко месеца, може да предизвика повръщане – не пренебрегвайте това. Да не говорим колко зле действа на обонянието острия мирис на белина, цигари, остър афтършейв…

Проветрявайте често, помагайте в чистенето, консултирайте се с нея как можете да помогнете.

Страшно ѝ е

Как да изброим всички нейни страхове?! Бременната се страхува, че вече не е привлекателна, че фигурата ѝ е грозна, а лицето – на петна, страхува се от неизвестността, от това дали с детето всичко ще е наред, дали раждането ще е трудно, как ще се справяте с парите, че не я обичате, че промените са внезапни и какво ще стане после…

Въобще с живота тепърва бременната не е уверена в нищо.

За това: Никога не подчертавайте, че е наддала, че яде повече, че има пъпки, че все ѝ се лежи, дали ще си намери/запази работата… Не ѝ се подигравайте, не иронизирайте състоянието ѝ - тя няма да схване хумора в ситуацията, дори да ѝ казвате на галено, че е „тлъстичка“ и „мързеливичка“.

С напредването на бременността забавленията намаляват все повече, затова концентрирайте се над тях и се опитвайте да ѝ ги осигурите, дори да са съвсем елементарни – разходка из непознати улици, непознат град, селфи на приятелска вечер, подарък, фотосесия, кино…

Нека чувства любовта ви и в този сложен момент, да не усеща толкова драстично разликата между преди и сега.

Интимните отношения

Женският организъм изработва огромно количество полови хормони през бременността, точно затова бъдещата майка има нужда от прегръдки и целувки. Непрекъснато!

Макар че интимните желания на жената и мъжа могат да бъдат напълно различни в този период, важно е тя да чувства обич и заедност – не е задължително да става въпрос за секс.

За мъжете е най-трудно в първия триместър, когато жените се чувстват тооооолкова странно, че дори мисълта за секс е ужасяваща за някои от тях. Бъдещите бащи трябва да вземат нещата в ръце, да стиснат зъби и да бъдат търпеливи и спокойно да изчакат втория триместър, когато желанието за секс се възвръща.

Хормоните могат да предизвикат свръхраздразнителност, така че бъдете особено внимателни и се старайте да доставите на жена си максимално удоволствие. Ако лекарите са забранили интимни отношения по някаква причина в даден момент, не отказвайте физически контакт и всячески показвайте любовта си, дори да е само под формата на лек масаж.  

Впрочем, непосредствено преди раждане някои лекари препоръчат секс, тъй като в организма на бременната се изработва окситоцин, който ускорява съзряването на матката и стимулира разкритието на нейната шийка.

Промени във вкуса

Те могат да провокират и най-развинтеното въображение – ще ѝ се ядат всевъзможни неща от захарен памук до подлучени скариди, неща, които са предизвиквали отвращение преди, да ѝ се услаждат, и обратното – да ѝ се хапват направо извратени неща, като въглища, зъбен прах, мазилка, трева, но, дръжте се мъжки, ще мине!

Проблемът се решава с времето и с правилни поливитамини, а, докато това се случи, не ѝ се подигравайте.

Какво да правите, когато ви каже, че се поболява при вида на някакви предмети или дрехи? Скрийте ги временно от полезрението ѝ, след една година мнението ѝ ще бъде различно, уверяваме ви!

Марина Атанасова по материали на parents.ru

Коментари
Последни видеа