От първо лице: Мъжът ми не иска деца (II част)

Нека да разгледаме причините без излишни истерии

Снимка: Shutterstock

Дотук изяснихме някои неща, но остават още въпроси:

Защо не иска да стане баща и какво да направим, че да му се прииска?
Причините могат да бъдат дребно камъче в обувката или огромни тегоби, които той носи от детството си. Хората са различни, всеки си има своя история, психика и възгледи върху живота. Затова ще разгледаме най-разпространените общи причини за нежеланието на мъжа да има деца.

Страх от отговорност
Една от най-разпространените причини. Той може би иска деца, но не е сигурен в себе си, както и в бъдещето на двойката. Разбира, че на децата им е нужно много внимание, те напълно зависят от родителите си и, че всяко тяхно действие или дума оставя отпечатък върху психиката на малкото. Тоест, той не, че не може да се справи с отговорността, колкото се бои от нея. Ако мислите, че може да го успокоите, като се запишете на курс за бъдещи родители – направете го, ще му вдъхнете увереност.
Можете да си вземете (ако все още нямате) домашен любимец. Така всекидневната грижа за някой, който не може да си я достави сам, ще му придаде самочувствие.

Материална неотговорност
Да, искам деца. Но трябва да живеем на ръба, разбираш ли? Не сме готови да имаме деца, преди да имаме всичко необходимо, за да ги отглеждаме!“ Познато ли ви е? В наши дни този страх е доста оправдан, защото появата на бебе включва толкова много излишни или пък практични неща за купуване, че всеки би се притеснил. И на много бащи им се струва, че просто не изкарват достатъчно пари, за да обезпечат тричленно семейство.
Има евентуален изход от тази ситуация – да съставите списък кое точно колко ще струва – раждането, дрехите, количката, бебешкото легло, ремонта вкъщи и т.н.

Дете от първи брак (предишна връзка)
Това е трудно решение не само за майката, но и за бащата. Тъй като основното положение е детето да е в повечето време при майката в случай на развод, бащите в подобна ситуация често изпитват вина, че очакват друго дете, а пък така и не са прекарали (достатъчно) време с първото. В другия случай мъжът си мисли, че този лош финал на връзката с дете, за което не се грижи нон стоп, може да се повтори.

Напрегната обстановка в семейството
Непрекъснати скандали и спорове, неразбирания, разговори с недомлъвки. А мъжът не иска да пренесе тези негативи на бъдещото си дете – нормално. И разбира, че не е ок да се ражда дете, за да се решат проблеми в двойката. Тогава е добре да поговорите с партньора и заедно да решите накъде да вървите – заедно или не. С дете или без.

Страх да изгуби жената
Това е по-специфично. Един особен страх, в чиято основа стои това, че тази на външен вид жена вече няма да бъде същата – както по време на бременността, така и след това. Променя се тялото, характера, времето, което отделя на половинката си – всичко.
Кажете му, че го обичате и детето ще е ваше общо дело, че бащинството може да бъде различен и интересен период и за него, трябва просто да го поиска.

За финал – няколко важни съвета, които със сигурност сте чували, но все пак:
- Говорете си – откровено – за майчинството, за бащинството, за родителството, за всичко.
- Не се притеснявайте да казвате какво мислите, но и изслушвайте.
- Подкрепяйте се. Покажете, че го приемате такъв, какъвто е. Важното в разговора е равния, мек тон.
- Ходете при приятели с деца, където атмосферата е хубава. Това винаги помага и става ясно, че нищо страшно няма в цялата работа.
- Не натяквайте и не изисквайте – колкото по-често го правите, толкова по-често ще има отпор.

И най-важното – помнете, че детето трябва да бъде желано и от двамата родители.

Текст: woman.rambler.ru, превод: Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа