15 неща, с които да покажете любов на децата си

И може да ги правите всеки ден

Снимка: Guliver / iStock

Вярвам в това, че трябва да казвам на детето "обичам те". Но още повече вярвам, че трябва да му го покажа с действията си. Ние учим децата си, че техните постъпки говорят повече от думите, така че би трябвало да им дадем пример.

Реших да ви дам няколко лесни идеи как да показвате на децата си, че ги обичате, при това - всеки ден. Те не са сложни, не изискват много време и ако ги правите, ще се чувствате спокойни, че когато малките си легнат, ще се чувстват обичани. А какво повече може да иска един родител?

Така че ето въпросните 15 неща:

1. Направете им комплимент за нещо, което са казали или направили
Всички обичат комплиментите и децата не правят изключение. 

2. Прегръщайте ги
Никога не оставям децата ми поне без една прагръдка на ден.  Това помага особено в сутрините с конфликтни ситуации. И са наясно, че мама все още ги обича, въпреки това, което се е случило.

3. Удвоете времето, през което ги гледате в очите
Родителите днес прекарват твърде много време онлайн и понякога забравят, че най-лесният начин да покажем на някой, че ни е грижа за него е, когато го гледаме в очите.

4. Дайте да се разбере, че изключвате телефона си и сте готови да говорите с тях за каквото си поискат
Аз съм непрекъснато на телефона си, защото съм блогър, но когато кажа на децата, че го изключвам, това означава, че съм готова да ги слушам, както и че възрастните също имат нужда от време, далеч от сензорни екрани.

5. Кажете "да" на нещо, на което искате да кажете "не"
Отне ми няколко години да осъзная, че не е необходимо да съм стриктна за всичко през цялото време. Когато понякога кажете "да", а знаете, че не трябва, ще видите щастието в очите на децата си.

6. Благодарете им за това, че са страхотни деца
Защото те наистина са! Децата имат нужда да знаят, че са добри и се справят добре, а поощрителните думи имат голямо значение.

7. Изслушайте история, без да се разсейвате
Помолете ги да разкажат какво интересно им се е случило през деня или дори история от любимия им филм. Децата обожават да си споделят с вас неща, но трябва да им покажете, че действително ги слушате.

8. Кажете им, че следващите 15 минути ще ги прекарате заедно и ще правите каквото те кажат
Обожавам да правя това, защото винаги ме изненадват. Понякога искат просто да се гушкаме, понякога да играем, а понякога да им разкажа приказка. 

9. Ангажирайте ги в това, което правите
Децата обичат да помагат и да ги помолите да свършат нещо заедно с вас понякога може да отнеме повече време, но също ще ги накара да се чувстват обичани.

10. Превърнете домашно задължение в игра за всички
Да си играете с детското въображение, като правите обичайните неща забавни, е чудесен начин за малките да се почувстват специални.

11. Гледайте ги, докато играят заедно
Кога беше последният път, когато просто седнахте и гледахте децата си да я играят? Изкушаващо е през това време да вършите вашите си неща, но когато разберат, че ги наблюдавате, ще се почувстват забелязани, все едно правят нещо много важно.

12. Кажете им колко се радвате да ги видите, когато се прибират вкъщи
Колкото и тежък да е бил денят ви, когато посрещате децата си с усмивка и тези думи, те ще ви отвръщат със същото.

13. Научете ги на нещо ново
Може да е нещо дребно - интересен факт, който сте научили от интернет, или нещо голямо, като да си връзват обувките.

14. Четете им
Няма значение колко време и дали ще е цялата приказка или част от нея. Дори по-големите ми деца, които могат сами да четат, предпочитат да го правя аз.

15. Гушкайте ги
По-големите деца обикновено обожават да го правят накрая на деня или преди заспиване, но колкото по-често ги гушкате, толкова повече те ще знаят, че са обичани.

Текст: Meredith Ethington, perfectionpending.net

Коментари
Последни видеа