Как да говорите с бебето

Комуникацията с новороденото е от съществено значение, за да му помогнете да осъзнае света, в който е попаднало

Снимка: Shutterstock

Макар все още да не е надарено със способността да реагира словесно на дразнителите, които го заобикалят, бебето е в състояние да възприема езика и онова, което опитвате да му кажете. То преобразува вашите думи в своеобразни преживявания, които след това ще му помогнат да ги превърне в говор, но най-вече да започне да възприема и разбира света, в който е попаднало.

Как обаче най-правилно да общувате с бебето, за да носи всичко това полза за него?

На първо място помнете – новородените не са малки за възприемане, те започват да се учат още от първия си ден. Въпреки че зрението им не е напълно развито, макар на този етап да не могат да говорят, а общуването е основно чрез плач, те все пак се учат. А първите учители са именно мама и татко.

Ето как да им помогнете да разберат сложния свят и да растат спокойни.

Снимка: Shutterstock

Първите думи

Фактът, че бебетата не могат да реагират на думите, не означава, че не трябва да им се говори. Напротив – говорете им, колкото може повече. И променяйте гласа си в зависимост от обстоятелствата (по-висок, по-нисък, по-мек, по-радостен). Думите обаче винаги трябва да бъдат ясно артикулирани, да не се изкривяват и да не се заменят с измислени.

Бебетата нямат нужда от изкуствен език, а от истинския. Не им говорете по начина, по който те опитват да общуват с вас. Така няма да им помогнете да се научат. Разговорът с бебето трябва да бъде все едно говорите с по-голямо дете, което ви разбира чудесно.

Значението на невербалния език

От съществено значение е мама и татко да се научат да придружават думите с най-подходящите изрази, за да накарат детето да разбере контекста, в който се намира. Например, докато играете с детето и му говорите, може да се усмихвате, а когато го кърмите, може да придадете на лицето си леко замечтан вид, показващ удоволствие. Ако то направи нещо нередно (след шестия-седмия месец), придайте си по-суров вид и му се скарайте малко по-строго.

Същото важи и за езика на тялото, който никога не трябва да се омаловажава. Следователно, ако думите са много близки до общата реч, изразът може да бъде подчертан, за да помогне на бебето да разбере какво се случва.

Силата на четенето

Както и при по-големите деца, така и при бебетата, четенето на глас на книжка, е от съществено значение за развитието им. И трябва да започне още в първия месец. Ясно е, че детето няма да разбира какво му се чете, но ще се научи да разпознава гласа на четящите, ще запомни думите, които се повтарят в историята, ще се отпусне и всичко това ще му помогне да се наслади на момента.

Снимка: Shutterstock

Ефектът на музиката

Не става дума за музика, която ще му пускате, за да го приспивате или просто за успокоение. Говорим за пеене. И изобщо няма никакво значение дали пеете правилно или ужасно фалшиво. Бебето няма да оцени вашия талант, но песните ще му помогнат да развитие умения за словесно изразяване. Затова е добре да му пеете колкото се може по-често.

Ясни и точни описания

У дома, на разходка, в колата, докато играете, когато готвите в кухнята, ако бебето е наблизо, задължително обяснявайте какво точно правите с точни и ясни думи. Със сигурност то няма да ви обърне внимание, нито ще ви разбере, но това ще му помогне да започне да свързва конкретната ситуация с думи и действия, характерни за нея.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа