Най-важното, което трябва да знаете за бебето през първия месец

Тези три неща са основата за взаимното ви опознаване, разбиране и комуникация

03 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Когато бебето се роди, първото усещане е радост, последвано от неописуемо щастие. Всичко това продължава безоблачно до момента, в който се озовете с новороденото у дома – сами, без полезните съвети на лекарите в болницата, и без никаква друга помощ.

Дори и да имате налични баби, които да се притекат в тези първи дни, за да ви отменят в някоя от домашните дейности, бебето си остава изцяло ваша грижа и задължение. Да, те със сигурност ще опитат да бъдат полезни и в това отношение, но дали и колко да се вслушате в препоръките им, е отделен въпрос и в известна степен желание.

В крайна сметка през нощта оставате съвсем сами – с бебето и съпруга си, който вероятно е също толкова объркан, колкото вас. Какво да правите и кое е най-важното, което да знаете за този първи период с вашето бебе?

Ето трите най-съществени неща, с които ще се сблъскате през този първи месец с новороденото у дома. Те поставят основата на вашето взаимно опознаване, разбиране и комуникация. В края на месеца ще се убедите, че изобщо не е толкова страшно, колкото например ви е изглеждало през първата седмица.

Снимка: Shutterstock

Спането на бебето

Всички родители са подготвени за факта, че през първите месеци няма да си доспиват. Загубата на сън е първата форма на дискомфорт, с която новите майки и бащи се сблъскват и то челно.

За татковците това може да бъде също много уморително, тъй като след работа те се прибират у дома и имат желание да помогнат на семейството, но вечер, вместо да си починат, будуват почти наравно с майката. В дългосрочен план липсата на сън може да изтощи много и двамата родители. Какво да правите?

Експертите съветват да намерите най-добрия баланс за вашето семейство, така че и двамата в някакъв момент да успявате да си откраднете малко сън. Най-лесно е, ако се редувате в грижите за бебето и си помагате не само през деня, а и през нощта.

Кърменето на малкото

Въпреки че са ви разказвали много за кърменето в курса преди раждането и сте чели достатъчно по този въпрос, тоест знаете, че е нещо напълно естествено, в действителност невинаги протича съвсем по план.

Възможно е в началото зърната на гърдите ви да бъдат наранени, а това наистина боли. Кърменето на поискване може да ви превърне в ходещ сомнамбул и да ви изтощи много. Бебето може да откаже да суче в самото начало или кърмата ви да не е достатъчно. Тоест – все притеснения, които не ви помагат, а само правят храненето на бебето още по-трудно и мъчително.

Не се безпокойте. Всичко това е нормално и повечето майки преминават през такъв период. Кърменето може да създаде доста трудности, но с времето и вашето търпение, ще успеете да се напаснете с бебето по най-добрия възможен начин. А по отношение на полезността на кърмата, надали има нужда да говорим. Трябва обаче да сте подготвени, че кърменето е уморително и невинаги толкова пълноценно, колкото сте очаквали по време на бременността си.

Снимка: Shutterstock

Плачът на новороденото

Бебетата плачат. И то как! И то колко! Понякога просто не успявате да ги успокоите, каквото и да правите. Често този плач може да ви се струва безкраен и дори не разбирате причината малкото да реве така неутешимо. Всъщност винаги има причина бебетата да плачат, само че все още не сте се научили да разгадавате виновника за техния дискомфорт. Постепенно и това ще стане.

Като цяло най-често новородените плачат, защото: са гладни, изпитват някакво неудобство (студено им е или топло, дразни ги светлината или шума), спи им се, имат колики. Когато свикнете да разпознавате причината, много лесно ще откриете и начин да успокоите малкото.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа