Петте най-чести родителски грешки

Ето какво трябва да избягвате, за да отглеждате наистина щастливи деца

22 септември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Вероятно рядко се замисляме над някои наши реакции, превърнали се в част от ежедневното ни общуване с децата. Но понякога те имат огромно значение, тъй като формират и определят в голяма степен мисленето и дори бъдещето на малчугана. Кои са петте най-чести родителски грешки?

Неспазените обещания

На всеки се е случвало да обещае нещо на детето, след което или да го забрави, или да не го изпълни. Ако е веднъж – не е страшно. Притеснително става, ако това се превърне в обичайно поведение на родителите. За детето спазването на обещанията е равносилно на честност. И няма никакво значение дали става дума за купуване на сладолед или нещо по-скъпо. Ако условието е било то да изпълни нещо или да се държи по начин, който родителят иска, а после не е получило обещаната награда, не може да очаквате, че ще продължи да ви вярва – както на вас, така и на хората, които в бъдеще ще го заобикалят.

Ако в момента не сте в състояние да изпълните обещанието си, по-добре обяснете на детето, а не го лъжете. Ако продължавате да го заблуждавате, падате в очите му и доверието към вас намалява. Затова – бъдете честни.

Предаване на модели на насилие

Друга грешка, която родителите могат да направят, е да предадат поведенчески модел, вдъхновен от насилие или тормоз, твърдят специалистите. Това може да се случи както в пряк контакт с детето (ако в яда си му ударите шамар, макар и много лек), така и в отношението на родителите: помежду си, към съседи, колеги, непознати, дори животни. По-добре се научете да водите диалог с детето, отколкото да разчитате на агресивно поведение. Децата трябва да знаят колко ценно е общуването и колко фундаментално е уважението един към друг. Това се превръща в техен модел в бъдеще.

Конкуренция между децата в семейството

Никога не правете сравнения, а подчертавайте уникалността на всяко едно от децата си. Съревнованието между братя и сестри не е добра идея и не води до нищо градивно. И това е една от най-разпространените грешки, които правят родителите. Няма как децата да бъдат еднакви, да мислят еднакво, да усвояват едновременно знания или действия. Нормално е едното дете да се уморява по-лесно, докато другото все още кипи от енергия. В никакъв случай не подчертавайте постиженията на едно от децата, защото така автоматично поставяте останалите в позицията на губещи. И те постепенно се примиряват и свикват да бъдат губещи и в живота. Това сравнение унизява децата, помнете и не го допускайте.

Твърде голяма отговорност

Понякога родителите са склонни да прехвърлят голяма част от отговорностите на децата. Без да се замислят дали това е по силите или психиката им. Децата имат неподозирани възможности, но не могат да издържат на определени трудности, сочат експертите. За да растат спокойно, е необходимо никога да не забравяме възрастта им и правото им на безгрижно детство.

Прекалено обгрижване

Не е не само правилно, а и полезно, децата да растат като в саксия. Насърчавайте тяхната самостоятелност и не им позволявайте да се отказват лесно. Започнете с малки ежедневни дейности, за да добият опит и увереност. И не спирайте още при първото затруднение. Децата се учат от грешките, така че за тях този сблъсък с трудностите е полезен. Грешка е да треперите над тях постоянно и да ги обгрижвате максимално, лишавайки ги от възможността да се учат.

По материали от Donna moderna

Коментари
Последни видеа