Само без нерви!

5 стъпки към овладяване на майчиния гняв

Снимка: Shutterstock

„Детето има нужда от спокойна майка“ – това е мантрата на всички книги по психологии и коментарите в родителските форуми в мрежата. Това е и самата истина, обаче тези думи не успяват да заличат чувството за вина, което изпитваме винаги, когато не успяваме да сдържим нервите си и крещим на хлапето. Как да излезем от порочния кръг с изливането на гнева върху него? Често пъти този гняв е съвсем несправедлив!

Поемете отговорност

Случва се, често при това, да прехвърлим вината за своя нервен срив върху детето или на външни обстоятелства. Разкрещях ти се, защото ме ядоса, защото не ме попита, защото не успях да се наспя, защото ми дойде цикъла… Всъщност сами сме отговорни за своите емоции и е в наша власт да ги контролираме. Така е, ако не вярвате, може би просто не сте пробвали да се овладявате! Осъзнайте и приемете своите чувства – не крещите, защото някой ви кара да го правите, а защото си го позволявате. И точно това трябва да прекратите.

Избягвайте провокиращи ситуации

- Можете ли да локализирате последната капка, която прелива вашата чаша на търпение?

- Бързате да излезете, защото закъснявате? Тогава, без викове и драми, започнете да се приготвяте половин час по-рано.

- Изнервени сте, защото сте гладни? Ами хапвайте, нищо, че бързате – винаги имайте в себе си пакетче ядки, сушени плодове, нещо полезно, което засища.

- Повечето майки се сриват в края на деня, когато умората ги затисне. Затова се опитвайте привечер да си вземате малко почивка – дори да няма кого да помолите да гледа в детето, все пак можете за 10 минути да се разсеете, като прегледате някое списание, потанцувате или се поразходите.

Спрете и помислете

Когато чувствате, че ще се взривите, пробвайте да се стегнете или да се отпуснете - зависи какво ви успокоява, но най-вече -  да си зададете следните три въпроса:

- Наистина ли детето се държи ужасно?

- Каква е истинската причина за неговото поведение?

- Как бих реагирала, ако бях спокойна?

Този метод дава отлични резултати и разкрива простата истина – децата обикновено се държат лошо, когато не успяват да се справят със своите емоции и когато не чувстват връзка с родителите си.

Правете почивки

Преспокойно можете да кажете на детето: „В момента се чувствам зле, ставам лоша и усещам, че ще започна да крещя. Затова ще отида в кухнята – да поседя малко сама и да се успокоя.“ Когато се успокоите, непременно се върнете на детето и обсъдете с него: „Разсърдих се, защото ти счупи чашата. Не си виновен, но и аз едвам удържах гнева си. Не исках да ти крещя, затова отидох в другата стая и сега се чувствам много по-добре.“

Този подход ще научи и детето да контролира негативните си емоции.

Не се страхувайте от собствения си гняв

Сега ще ви се стори, че този съвет си противоречи с предишния, но ако се поддадете на агресията, това ще ви разруши отвътре. Значи трябва да я изразите по някакъв начин. Но не яростно, а като игра – опитайте да мятайте със всичка сила пластелинови топчета заедно с детето, да скачате на възглавници, да потичате в парка, да танцувате, да скачате на въже, да направите 20 клякания… Само без нерви!

detstrana.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа